SÅ FÅR DU PERFEKT LJUS I DITT HEM
GUIDE RUM FÖR RUM

Trivseln i ett hem beror mycket på hur man har placerat belysningen och vilken typ av belysning man har valt. Alla våra rum fyller olika funktioner och kräver därför olika slags belysning för att fungera på bästa sätt.

Ljus av alla de slag är viktigt då de inte bara hjälper oss att se utan dessutom får oss att må bättre

Ljusbehovet är individuellt och olika i olika stadier av livet. Fel belysning kan göra att vi blir trötta fort och får spänningshuvudvärk. En 40-åring behöver tex dubbelt så mycket ljus som en tjugoåring och en 60-åring kan behöva upp till 10 gånger mer ljus än en 20-åring.

Många tror att det räcker att bara ha en stark lampa när man läser eller arbetar men det är även viktigt att avlasta ögonen genom att tända tex några fönsterlampor när man ska läsa. På detta sätt minskar kontrasterna så att ljuset inte upplevs så hårt.

BELYSNINGENS ABC

Det är inte bara inredningen som sätter känslan i ett rum. Man kan skapa olika stämningar med hjälp av belysningen. Se till att du har rätt styrka och bra belysning i alla rum där man utför någon form av arbete. Du skapar enkelt variation och olika typer av belysning genom användandet av dimmer. Alla rum behöver en kombination av olika typer av lampor och belysning.

ALLMÄNT

När du belyser ditt hem bör du prova dig fram. Det gäller att hitta en balans mellan ljus och skugga. Tänk på både allmänljuset, arbetsljuset och stämningsljuset där stämningsljuset är viktigast för trivseln. Smart är att ha ett flexibelt ljus för de olika aktiviteterna som man kan skapa med hjälp av dimmers som varierar ljusstyrkan på lampor.  

Användandet av flera ljuspunkter gör rummet mer levande. Istället för en enda stark lampa kan man kanske ha flera lite svagare lampor. Då undviker man att bländas. Man bländas när det är för stor skillnad mellan skenet från ljuskällan och det omgivande rummet.
 

BELYSNING TILL KÖKET

I köket är det viktigt att ha olika typer av belysning då det är en plats för både matlagning, jobb och umgänge. Planera därför belysningen här noga så du får ett varierat och anpassat ljus.

Taklampan är oftast den starkaste ljuskällan i köket, den ska ge ett spritt sken som täcker minst hela bordsskivan. Då matbordet ofta fungerar som både matplats och arbetsplats kan det vara bra att använda en matbordslampa med reglerbar belysning. Använd en dämpad belysning när man äter och kraftigare ljus då man läser eller skriver. Häng lampan så högt att den inte skymmer den som sitter mitt emot men inte så högt att den bländar. Ca 50 - 60 cm över bordet brukar vara lagom.

Matbordets utformning och storlek bestämmer hur lampan ovanför ska se ut. Till ett smalt bord är det bäst med en mindre taklampa som inte bländar. Till ett långt bord kan det vara bättre med två små taklampor än en stor. Till ett runt bord passar oftast vida, öppna och väl avbländade taklampor bäst.

Skapa också en mysfaktor genom att tända flera smålampor runt om i köket.

Glöm inte heller belysningen över diskbänken, spisen och eventuell arbetsskiva som ger ett riktat ljus. Komplettera med allmänbelysningen så du lättare kan se att städa, hitta i skåpen osv. Se till att den har god avskärmning så att den inte bländar då man sitter vid matbordet.

BELYSNING TILL VARDAGSRUMMET

Vardagsrummet används hos de flesta till många olika saker som att läsa, titta på tv, umgås och mysa. Men hos en hel del är det ofta det största rummet som man vistas minst tid i om man bortser från tv-tittandet. För att ändra detta pröva att dela in rummet i olika ljuszoner som, t ex:

Tv-tittande – Ofta sitter man i ett helt nedsläckt rum. Pröva här att minska kontrasterna mot tv-skärmen med att belysa bakom eller intill tv:n

Läsning - Fixa till en mysig läshörna med en golvlampa (bländfri) med ett riktat ljus. Tänk på att inte bara ha golvlampan tänd för kontrasternas skull utan kombinera den med annan belysning. Bästa läsljus får du med en kombination av allmänljus och riktat ljus.

Umgänge - Använd mysbelysning som skapas genom att tex belysa bokhyllor, växter eller tavlor. Använd dimmer till den starkaste ljuskällan i rummet.

Se till att lamporna i vardagsrummet kan komplettera varandra och ge ett bra allmän ljus när så behövs. Om rummet är stort kan du blanda olika lampor och ha både funktions- och stämningsljus. Använd hellre fler svaga ljuspunkter än några få starka.

BELYSNING TILL SOVRUMMET

Sovrummet är faktiskt det rum i hemmet vi vistas mest i och olika människor behöver olika typer av ljus i sovrummet.

Skaffa ett par bra sänglampor med bra läsljus om man ska läsa i sängen. Om ni är flera i sovrummet är det viktigt att läslampan är koncentrerad och ger ett bra ljus och har en bländfri spridning som inte stör din partner. Tänk noga igenom dina/era säng-vanor innan du bestämmer dig vilken typ av lampor man behöver. Läser du mycket eller lite i sängen? Sover du ensam eller delar du sovrum?

Är ni två i sovrummet och har olika vanor? Då är det bra med två separata sänglampor som är placerade vid ytterkanten på sängen. Boken reflekterar nämligen ljus och kan störa den den sovande partnern.

Placera också en taklampa för att ge bra ljusspridning och ha möjlighet att lysa upp hela rummet. Tänk på att belysa garderoberna då riktade spotlights ett bra tips.Komplettera gärna med fönsterlampor och gärna någon golvlampa om det finns plats för att få bra spridning av ljuset.

BELYSNING TILL BARNRUMMET

Tänk på att barn inte har bestämda platser för sina lekar. Därför är bra allmänljus extra viktigt i barnens rum. Se därför till att taklampan sprider bra ljus över hela golvet. Ha en tålig och funktionell arbetslampa vid bordet. Placera gärna även en eller ett par mindre lampor i fönstret. Små barn brukar också uppskatta en nattlampa som sitter i hela natten och lyser svagt.

Se till att alla smålamporna som placeras i rummet är brandsäkra och inte kan fatta eld om de täcks av någonting.

BELYSNING TILL BADRUMMET

I badrummet krävs bra belysning. Satsa på rejält ljus, gärna i form av en bra takarmatur men glöm inte en lite varmare belysning när du tex njuter i badkaret. Belys gärna spegeln med ljus från båda sidorna.

Tänk på att lampor som används i badrum ska vara IP-klassade. Vilken klassificering som krävs beror på hur nära dusch och badkar de ska placeras.

BELYSNING TILL ARBETSRUMMET

Här krävs bra och funktionell belysning. Ha en bra allmänbelysning och se till att arbetsbelysningen går att vinkla. Det är viktigt för att få ett behagligt, jämnt ljus och för att inte få reflexer i datorskärmen. Samma sak gäller här att skapa inte för stora kontraster mellan ljus och mörker – det blir bara jobbigt för ögonen. Står datorn tex mot en mörk vägg kan det vara bra att belysa väggen för att undvika kontraster.
 

BELYSNING TILL HALLEN

Hallen är det första rum man kommer in så se till att den har bra ljus direkt innanför dörren. Välj en lampa för allmänljus med tillräckligt starkt ljus och använd en dimmer vid behov. Sätt gärna spotlights i taket och rikta dem mot det du belysa som tex kläder och spegel.

Komplettera med annan belysning som tex spotlights mot en tavla, växt eller något annat som du vill framhäva.

Har man en smal hall så kan man trolla med belysningen så den upplevs bredare genom att rikta belysning mot kortväggen.

Har man en mörk hall så kräver den ordentlig belysning. Har man mörka väggar så se upp, för starkt ljus gör att man lätt blir bländad. Har man en ljus hall reflekteras ljuset från de ljusa väggarna och gör det lättare att få ett fint allmänljus.

10 KOMPLETTERA BELYSNINGEN OM DU ÄR ÄLDRE.

När man blir äldre behöver man mer ljus då bla linsen grumlas. Behovet av mer ljus kommer sakta och smygande. Men oftast räcker med att komplettera med mer ändamålsenlig belysning för att kunna se bra. Många upplever vid t.ex starr att ett halogenljus blir lite för starkt och bländande. Använd då istället en riktad lågenergilampa som ger bra ljus men ett jämnt sken. Ett bra alternativ till glödlampor kan vara lågenergilampor som har en låg värmeavgivning

11 BARNFAMILJ?

Satsa då på lampor som tål lite mer tex i metall och en LED- ljuskälla som man inte bränner sig på.

GLÖM INTE - MAN KAN ALDRIG FÅ FÖR MÅNGA LAMPOR

 

SECTO DESIGN LAMPOR

Allt började 1995, Tuula Jusélius letade efter en designer till hennes nya företag Secto Design, som skapade möbler av innovativt limträ. Jusélius mötte den nyutexaminerade arkitekten Seppe Koho och de båda visste på en gång att de var design själsfränder. De delade båda två en respekt för nordligt trä, skandinavisk design och professionell träbearbetning.

Efter ett tag märkte Jusélius att kunderna som köpte möbler från företaget klagade på att de inte kunde hitta lämpliga lampor som passade med möblerna. Det fanns helt enkelt inte några trälampor på marknaden - Koho fick uppdraget och resultatet blev Secto taklampa.

LANSERING AV EN TRÄLAMPA

Seppe Koho färdigställde de första prototyperna själv, som visade att det var möjligt att göra Secto lamporna. Att hitta en tillverkare för serieproduktion var dock svårare tills Jusélius och Koho hittade finsnickaren Heikki Saastamoinen. Han utvecklade en metod som tillät lamporna att serietillverkas för hand.

Lanseringen av en trälampa var inte helt lätt, en del förstod Secto lampans attraktionskraft på en gång men en del återförsäljare behövde överkomma sina fördomar. Men efter en tid tog Secto lampan fart och redan tidigt 2000-tal valde Secto Design att helt byta fokus. De slutade att tillverka möbler för att satsa helhjärtat på lampor och belysning.


Finskt hantverk


Tuula Jusélius & Seppe Koho


Secto 4220

GLOBALT

Idag finns Secto Design lampor på många intressanta platser som till exempel på de finska ambassaderna i Brasilien, Pakistan och Kosovo, på American Express huvudkontor i Sydney, Australien, på Museum des Sciences Natur i Bruxelles, Belgien, i butiken på Museum of Modern Art i New York, USA etc. Man finns även på olika internationella flygplatser som Oslo Airport, Charles de Gaulle i Paris och Göteborg Landvetter Airport med flera.

Heikki Saastamoinens lilla verkstad växte till en fabrik och ett framträdande träbearbetningsnav har vuxit fram i området. Fler modeller skapades av Seppo Koho och det har genererat arbete för flera andra finska tillverkare. Sammantaget finns ett tjugotal partnerföretag och entreprenörer.

Secto Design lampor lockar inte bara vänner av design, utan tyvärr även imitatörer. De vackra skärmformerna har kopierats i lampor som tillverkats billigt av andra material. Secto Design har envist stått upp för sina lampor mot ökad kopiering. Man har litat på att deras kunder uppskattar kvaliteten på original Secto Design lampor och det fina arbetet från finska hantverkare.

PRODUKTIONEN

Secto Design lampskärmar är tillverkade av PEFC-certifierad, finsk björkfaner av högsta kvalitet som formpressas till ämnen. Dessa skärs sedan i lameller, som slipas och slutligen fogas samman med användandet av ringar av flygplansplywood. Lamellerna limmas och spikas till ringarna. Alla lampor färdigställs och kontrolleras sedan noggrant innan de skickas till sina destinationer. Allt arbete utförs i Finland.

Med deras tydliga och intressanta arkitektoniska former är Secto Designs lampor rymder i sig. Ljuskällan är dold inuti skärmen för att förhindra bländandet av betraktaren. Det varma ljuset som reflekteras från björken betonar rymden och skapar en inbjudande miljö.

MILJÖANSVAR

Secto Design lamporna är ursprungligen tänkt för energisparlampor och idag letar Secto Design aktivt efter nya, energisnåla ljuskällor såsom bästa möjliga lysdioder.

Björken i Secto Design lamporna tillverkas i mellersta Finland som transporteras bara korta sträckor. Under produktion har man ägnat uppmärksamhet på återvinning och sortering, som t.ex. sågspånen som används för att göra träpellets för uppvärmning av hus.

Som tillverkare av elektroniska produkter, ansvarar Secto Design för återvinning och avfallshantering av sina produkter i enlighet med EU:s WEEE-direktiv och lagstiftning av finska avfall. Secto Design är en medlem av SELT samfundet.

VÄLJA OCH KÖPA SOFFA – EN GUIDE

Att köpa en ny soffa kan ge ditt vardagsrum ett ordentligt lyft, men hur ska man tänka när man ska välja soffa? Valet av soffans modell, material och kvalitet påverkas av många olika faktorer. Provsitt, provligg och känn på lite olika soffor för att hitta din favorit.
 

OLIKA TRENDER

Trend 1. Mindre, nätta soffor med rena linjer, lägre sitthöjd och fastare sittkomfort.
Trend 2. Riktigt stora soffor med både en och två divaner så alla i familjen kan sitta bekvämt.
Trend 3. Avtagbar och utbytbar klädsel. Mönstrat och gärna med färg.
Trend 4. Nytillverkade soffor i Retro-stil 

9 TIPS FÖR ATT VÄLJA RÄTT SOFFA:

VÄLJ SOFFA EFTER SYFTE OCH LIVSSITUATION

Innan du köper en soffa är det viktigt att tänka på vilket syfte den ska fylla i ditt hem och i ditt liv. Hur många ska kunna använda soffan samtidigt? Är du trångbodd? Ska soffan dubblera som säng? Har du småbarn då måste soffan kunna torkas av.

Ska det vara en finsoffa att samtala i eller ska det vara en soffa att slappa i framför tv:n? Om du främst vill kunna ligga ned bekvämt ska du fundera över hur djup soffan är. Här kan en divansoffa vara ett bra alternativ. Är det viktigt att sitta bekvämt tänk på sitthöjden och stoppningen. Vill du ha plymåer eller lösa ryggkuddar? Med lösa kuddar kan du flytta om kuddarna allt efter hur du vill använda soffan.

VILKEN STIL PÅ SOFFAN

Tänk igenom vilken inredningsstil du har hemma: klassisk, minimalistisk, elegant, personlig? Vilken färgskala? Vill du ha en soffa i lugna dova toner eller färgglada toner?  


OLIKA SOFFTYPER

Det finns olika typer av modeller på soffor, för olika typer av behov. Idag är divansoffor väldigt populära och finns i många storlekar och utföranden. Kanske är en U-soffa något för dig, en soffa med två divaner. Hörnsoffor är bra om ni ska sitta många i soffan samtidigt. Det finns också hörnsoffor med divan. Vill du kunna anpassa och bygga ut soffan så finns modulsoffor.

Om man inte har ett gästrum och ofta har övernattande gäster så kan en soffa med bäddfunktion vara ett bra alternativ. En bäddsoffa kan också vara ett bra alternativ för dig som bor litet och inte får plats med både soffa och säng. Idag finns många bäddsoffor som både ger en bekväm sits och sömn i många olika utseenden.

SOFFANS KVALITET

Ska ditt soffköp vara en långvarig investering är det bättre att köpa en soffa av hög kvalitet. I slutänden blir det ofta dyrare att köpa en billig soffa då den slits snabbare.

De delar du bör tänka på när du söker hög kvalitet är:

Stoppningen – Fjäder, dun eller kallskum? Soffans plymåer/kuddar har olika fyllning. Vill du ha en mjuk eller fast soffa? Den fasta soffan har oftast en sits med en kärna av kallskum som ger en stum sittkänsla, men behåller formen på kuddarna. Hållbarheten på sittdynor, mäts i volymvikt. Stoppningen bör ha en volymvikt på 30-35 kilo för att soffan ska ha en bra livslängd och hålla formen. Den mjuka soffan har ofta en stoppning av fjäder/dun som kräver mer skötsel då det måste regelbundet fluffas upp.

Tyget - Ull- och bomullstyger har bättre slitstyrka än linne och den bästa slitstyrkan har tyg med syntetblandning. Tygets styrka mäts i Martindale. Ju högre värde desto tåligare är tyget. Ett Martindale-värde på 15 000 - 25 000 är lämpligt för en soffa till hemmet men är inte allt. Ska soffan stå i solen så titta också på tygets ljusbeständighet som visas på en skala från 1- 5 där 5 är det högsta. Idag finns även intelligenta tyger som tex Efficiency tyg som innebär bl.a att det är hygieniskt och lätt att rengöra. En skinnklädd soffa är lätt att torka av och håller längre än en soffa klädd med tyg. Avtagbar klädsel och vändbara kuddar och plymåer ger en längre livslängd.

Stommen - En rejäl stomme med bra material ger soffan en längre livslängd. Soffan ska kännas stabil och tung.

AVTAGBAR KLÄDSEL?

En soffa med avtagbar klädsel har många fördelar. Det är smidigt att kunna tvätta klädseln då smuts och fläckar har en tendens att uppstå. Det gör det också enkelt att förnya soffan för dig som gillar omväxling. Ett nytt överdrag till soffan kan upplevas som en helt ny soffa.
 

JÄMFÖR DINA FAVORITER

När du har fått några favoriter så jämför dom på de viktiga delarna som komfort, kvalitet, pris och design.

TA HÄNSYN TILL BEFINTLIG MILJÖ

Glöm inte att mäta utrymmet där du vill ha din nya soffa för att se till att den får plats. Du vill kunna gå förbi och runt soffan utan större problem. Soffan ska också passa där du vill ha den. En alltför stor soffa i ett litet rum kan göra att rummet ser mindre ut än vad det är.

Glöm inte heller att ta hänsyn till ditt befintliga soffbord. Köper du en U-soffa så kanske inte ditt befintliga soffbord får plats mellan divanerna. Ett litet runt bord kan bli för litet till en stor soffa och så vidare. Glöm inte att höjden på bordet och sitthöjden på den nya soffan ska passa ihop.

Du kan också behöva mäta de utrymmen i bostaden där soffan ska bäras för att vara säker på att du får soffan till den uttänkta platsen. Glöm inte ytterdörren, hissen och eventuella trappor utanför.

GLÖM INTE DETALJERNA

Fotpall, nackstöd, kuddar och plädar kan vara bra att köpa till. De ger bättre komfort, större användningsområde och trevligare utseende. Vill du ha stöd för nacken ska du välja en soffa med högt ryggstöd alternativt komplettera med ett separat nackstöd.

Tänk också på soffans sitthöjd, det vill säga avståndet mellan golvet och sitsen, många soffor idag har låg sitthöjd. 

PERSONALEN

Ta hjälp av personalen. De vet mycket mer än vad som står om sofforna och vilka passande modeller som finns, olika tyger, komfortval, tillval etc.

Besök vår butik eller kontakta oss på info@tibergsmobler.se. eller 031 - 12 24 00

Välkommen att prova vår tjänst:  PERSONAL SHOPPER  - 1 timme gratis inredningshjälp.

INRED HALLEN

Hallen är ofta bortglömd och nedprioriterad och förpassad till en plats där vi bara snabbt passerar. Men det är det första intrycket vi får när vi kommer och det sista när vi lämnar. Då vi spenderar en förhållandevis kort tid i den så varför inte låta kreativiteten flöda här? Här löper du minst risk att tröttna på inredningen och är det någonstans du får göra misstag så är det här.

När det kommer till hallförvaring ser utmaningarna lite olika ut beroende på hur stor plats du har. En stor hall kan vara en lika stor utmaning som en liten. Det bästa är att utgå från sitt eget förvaringsperspektiv. Behoven är oftast helt olika beroende på var man är i livet. Det som fungerar bra för någon som bor ensam fungerar oftast inte lika bra för en småbarnsfamilj. Tänk igenom vilka dina behov är och vad just du behöver i hallen. Vad bara måste du ha? Måste du t.ex. alltid titta dig i spegeln innan du går ska du naturligtvis prioritera en spegel i hallen. Detta tankesätt gäller i alla rum.

SATSA PÅ FÖRVARING

Förvaring är något som alla behöver men behöver anpassas efter dina behov. Förvaringen ska vara enkel och smidig för att du ska använda den.

Köp en byrå med många lådor eller korgar/lådor som du har på golvet eller hyllor för småsaker som vantar och mössor så att de inte bara slängs i en hög. Märk gärna upp dom med namn så var och en enkelt kan hitta sina saker.

Utnyttja hela höjden på väggen. Bygg på höjden och använd hyllor, häng upp korgar och krokar. Genom att utnyttja väggarna så får du plats med mycket mer. Genom att sätta upp krokar på en vägg (behöver inte ens vara en vägg i hallen) så får du plats med alla gästers ytterplagg utan att ta bort någon rymd i hallen.

Har du småbarn så sätt upp hängare, krokar och annan förvaring i rätt höjd så barnen själva kan klä av och på sig.

Idag finns vackra hallmöbler för alla storlekar, tex så finns hatthyllor som inte är bredare än 21 cm eller hyllor som går att anpassa i bredd.

SATSA PÅ DETALJERNA

Låt kappan, väskan, finskorna eller andra favoriter som du är stolt över hänga framme. Förvaring kan också vara en snygg inredningsdetalj, som snygga boxar staplade på varandra för saker som du inte använder varje dag.

Ha en behållare, en liten skål, ask eller låda lättåtkomligt i hallen där du kan ha småsaker som t.ex. nycklar. Samlar du allt på samma ställe vet du alltid var du har dina saker.

Tänk på att inte alla är lika smidiga utan ha gärna en stol där man kan sitta ner och ta på sig skorna. Har du inte plats för det så finns det flera olika nedfällbara stolar eller ett nedfällbart fotstöd.

TÄNK PÅ LJUSET

Genomtänkt belysning är viktig för helhetsintrycket – både allmänt ljus och mysbelysning. Ju mörkare hall desto mer belysning krävs. Med bra belysning kan du ge den smala hallen ett helt annat utryck. Genom att belysa väggarna ger du rummet en bredd (och liv åt väggarna. Passa på att fyll dem med vackra ting!) Är hallen en korridor så belys slutet för att få rummet att kännas kortare. Kanske önskar du extra belysning vid spegeln som du kollar i innan du går ut?

VÅGA MÖBLERA

Bjud in till hallen! Gör rummet mer inbjudande genom att arbeta med textiler och möbler. Textil i form av matta och fåtölj med kudde mjukar upp intrycket.

När du har satsat på bra förvaring har du kankse plats över. Förläng vardagsrummet till hallen och skapa en sittgrupp om du har möjligheten. Inte bara blir det lättare att ta på skorna, utan hallen har blivit det nya finrummet. 

TÄNK PÅ SÄSONGERNA

Ha bara framme rätt kläder för säsongen och ta bort alla vinterjackor och kängor när det inte är rätt säsong för dem. Ju mindre plagg, desto luftigare. Det blir också mycket roligare att plocka fram höstkappan när det är dags.

 

CARL MALMSTEN

Carl Malmsten var en av 1900-talets mest kända och starkaste personligheter inom svensk design. Hans möbler har förnyat vårt sätt att inreda och idag, över 100 år senare, har vi honom att tacka för många vackra möbler som står i var mans hem.

Redan 28 år gammal vann Carl en tävling som innebar att han fick äran att designa möbler till Stockholms nya stadshus. Det blev startskottet på en lysande karriär som varade i många årtionden. I början av sin karriär gjorde han många prestigefulla uppdrag och möbler för de finare rummen men under den senare delen av hans karriär gjorde han även möbler för det enklare hemmet. Det är vissa av dessa som än idag får anses som några av våra största möbelklassiker som t.ex. pinnstolen Lilla Åland.


STARTEN PÅ EN DESIGN LEGEND

Han började sin karriär som snickarlärling varvat med självstudier och under en period praktik på ett arkitektkontor. Under 1914 framförde han i Svensk slöjdförenings tidskrift för första gången sin kritik mot det moderna samhällets industrialisering och urbanisering, vilka han menade förde till traditionslöshet och mänsklig rotlöshet - ett tema han ofta skulle återkomma till.

Hans möbelskapande tog fart runt samma period, dock i blygsam skala, med att tillverka möbler åt vänner och bekanta i sin en verkstad i sin mors våning på Östermalm. 1916 kliver Malmsten in i den svenska möbelhistorien och som okänd formgivare slår han igenom rejält genom att vinna både första och andra pris i en tävling om inredningar till det nyss uppförda Stockholms stadshus.

Tävlingen blev en vändpunkt både personligt och yrkesmässigt. Malmsten satte nu upp en egen verkstad där han skapade möbler där hantverket och formgivningen bar tydliga spår av svensk slöjdtradition och folkkonst, anpassade för den moderna människans behov. Något som skulle komma att bli det genomgående temat i hans liv. Influenserna från den svenska slöjdtraditionen kom till uttryck i hans möblers svängda linjer och deras utsmyckningar i form av intarsia, dekormåleri och snidade ornament. Tidigt bemästrade Malmsten konsten att ge sina möbler avsedda uttrycksformer och han skapade sina möbler med beställaren eller användaren i åtanke. Han hade ett mästerligt behärskat linjespel och proportionssinne.

”En från överklassen urspårad snickarlärling” karaktäriserade Carl Malmsten sig själv lite skämtsamt. Men karriären gick som på räls. Bland annat formgav han inredningen till Ulriksdals slott – som var stockholmarnas bröllopsgåva till kronprinsparet 1923. Han ritade även möbler till det nyligen uppförda Stockholms konserthus. Förutom att rita inredningar och möbler höll han dessutom i slöjdkurser vid Nääs slöjdseminarium och Sigtunaskolan. Han deltog i ett flertal utställningar i Sverige samt i världsutställningen i Paris 1925 där han tilldelades Grand Prix.

Ulriksdals slott 1923


Stockholms konserthus 1925

INSPIRERAD AV ANDRA

nder 1910-talet lät Malmsten sig inspireras av den nationalromantik som var på modet, med förebilder bland annat i Carl och Karin Larssons Sundborn, samt i den engelska konsthantverksrörelsen Arts and Crafts, där William Morris var frontgestalt. Under 1920-talet influerade nyklassicismen, även kallad Swedish Grace, Malmsten till en striktare riktning, men han behöll det vänliga, mjukt rundade tilltal som blivit hans kännemärke.

KRITISK MOT FUNKTIONALISMEN

Han var mycket kritisk mot funktionalismens intåg i Sverige i början av 1930-talet och han tog kraftigt avstånd från den. Detta trots att han i sitt formgivningsarbete framför allt ägnade sig åt att skapa ting som anpassats efter sin funktion och den mänskliga kroppen. Kritiken var ömsesidig och funktionalisterna drog sig inte för att beskylla Malmsten för en hycklande och otidsenlig nationell traditionalism. Malmsten hade dittills mest framställt exklusiva möbler för samhällets övre skikt. Trots att Malmsten tog avstånd från 1930-talets funktionalism hade den utan tvekan visst inflytande på hans formspråk, som – särskilt sedan hans möbler kommit i industriell produktion – ytterligare förenklats.

Under 1930-talets början sjönk intresset för Malmstens möbler då funktionalismens möbler låt mer rätt i tiden. Det gjorde att den Malmstenska familjen hade det stundtals lite knapert. Men krisen var snart över och en rad lyckade utställningar följde, både i Sverige och internationellt. Malmstens firma kom även in i en expansiv period då han valt att låta ett antal utvalda snickerifabriker, så kallade nyckelverkstäder, tillverka hans möbler så att dessa skulle bli tillgängliga för fler. Carl Malmsten ställde höga krav på de snickeriverkstäder som skulle tillverka hans möbler.

1936 tilldelades han, 48 år gammal, professorstitel och var nu en hyllad och väletablerad möbelskapare.

Ritning till Waldorf Astoria NYC


Skänk till Waldorf Astoria NYC


Haga Byrå

TEXTILDESIGN

Han hade också under sina verksamma år många kontakter i den textila världen. Han besökte flera av dåtidens stora väverier, som han ofta använde i sina inredningar. Han ritade även mönster till flera textiler som t.ex. Pilastrar 1947 och Raka rankor 1948. Fågel blå var från början ett tapetmönster men gjordes även om till möbeltyg. Allt efter som tiden gick så fick han dock så många och intensiva inredningsuppdrag att han inte hann att komponera några fler egna textiler.

TILLKOMSTEN AV LILLA ÅLAND

Det skedde under en kurs som Malmsten ledde på folkhögskolan på Åland 1939. En sommardag besökte Carl Malmsten med en grupp elever Finströms gamla kyrka på Åland. I sakristian såg de en serie sinsemellan olika pinnstolar. En av eleverna – Sven-Erik Fryklund - får i uppgift att mäta upp och rita av stolen och anpassa den till serieproduktion. Resultatet blir mycket lyckat och mästaren Malmsten är nästan nöjd. Han gör några mindre justeringar i elevens skiss och börjar sedan fabrikstillverka den. Lilla Åland blir genast en succé. På 1940-talet var relationen mellan mästare och elev hårt reglerad och för de flesta var det självklart att Malmsten skulle ha rätten till sin lärlings arbete.

"Chef och sekreterare, diva och bondtös, gracil ungmö och frodig matrona, klubbgubbe och idrottsman, högläsande farmor och sömmande ungmor, middagslurande fader och läxpluggande påg vill alla sitta olika och var för sig annorlunda när de arbetar, skriver, läser, äter, pratar och vilar"

TILLGÄNGLIG FÖR FLER

Han sägs bland annat ha sagt "Rationell serietillverkning får aldrig innebära något avkall på så överordnade mål som skönhet i formspråk och ändamålsenlighet", trots detta har många av hans möbelklassiker massproducerats för att kunna möta den stora efterfrågan.

På utställningen Röhsska Konstslöjdmuseet i Göteborg 1956 visades möbler för serieproduktion och då fick Malmstensmöblerna sitt genombrott för en bredare publik. Dessa möbler kom att tillverkas av ett urval av så kallade nyckelverkstäder och säljs till viss del fortfarande. Möbel-modellerna fick ofta för Malmsten typiska namn såsom Samsas, Hemmakväll, Herrgården, Lata Greven och Jättepaddan.

Fågel Blå Textil

Malmsten hade en stark utstrålning och en sällsynt förmåga att inspirera, engagera och väcka lojalitet hos sina elever och medarbetare. Han talade sig ständigt varm för gemenskap och samarbete, men i praktiken bestämde han allt själv och lyssnade sällan på sin omgivning.

Av både sig själv och sina medhjälpare krävde Carl Malmsten en enorm arbetsprestation, från tidig morgon till sen kväll. Malmsten var kontroversiell, känd för sin frispråkighet och arbetsenergi, men också för sitt eldfängda humör, sin självupptagenhet och sin förmåga att kasta sig huvudstupa in i de mest utopiska projekt. När problem uppstod eller mästaren själv körde fast kom urladdningen som oftast drabbade den närmsta omgivningen med dunder och brak.

"Jag vill ju att folk ska trivas med det jag råkar göra"

Hans möbler står med sin enkla elegans och omsorg i materialval och tillverkning för god svensk formgivning och efterfrågas flitigt än i dag. I hans formspråk finns prov på såväl barock och rokoko som stram klassicism och blommande folklore. Hans verksamhet som formgivare sträckte sig över nära sextio år, men redan från första början kunde särdragen i hans skapande urskiljas: en uttrycksfull enkelhet, som tydligt bottnar i den svenska allmogemöbelns tradition, men som moderniserats och förfinats.

Klassiker genom åren har bland annat pinnstolen Lilla Åland, Vardags-serien, Samsas-serien, Släden satsbord och många, många mer, alla utförda med stor hantverksskicklighet och detaljomsorg. Carl Malmstens kulturella arv förvaltas och vårdas idag av Stiftelsen Siv och Carl Malmstens Minne.

BAKGRUND

Hans namn var egentligen Charley Per Henrik Malmsten och han föddes den 7 december 1888 i Stockholm, dog 13 augusti 1972 på Öland. Carl Malmsten kom från en högborgerlig Stockholms-miljö. Hans far Karl Malmsten var en framstående läkare och hans farfar Pehr Henrik Malmsten var en kunglig livmedikus. Malmstens mamma var dotter till grundaren av Grand Hôtel i Stockholm. Han hade en äldre bror, Roy, och en yngre syster, Margit. Barnen växte upp hos sin pappa efter en skilsmässa och träffade sällan sin mamma som gifte om sig och under en period bodde utomlands. Han gifte sig 1917 med läraren Siv Munthe och tillsammans fick de fem barn. Carl Malmsten var också farfar till författaren Bodil Malmsten.

BUTTERFLY FÅTÖLJEN

HISTORIAN BAKOM STOLEN

Den första Butterfly stolen designades i Buenos Aires i slutet av 30-talet. Juan Kurchan och Jorge Ferrari Hardoy, två unga arkitekter, återvände till Buenos Aires i slutet av 1930-talet efter ett antal år utomlands. Med sig hade de Antonio Bonet Castellana, en katalansk kollega och vän. Bonet, Kurchan och Ferrari hade träffats som assistenter i Le Corbusier Paris ateljé i Paris, och grundade tillsammans tankesmedjan Grupo Austral.

"Mariposa, betyder fjäril på spanska och är resultatet av ett försök att skapa en Butterfly stol anpassad för moderna människan."

Tillsammans ville de skapa en modern version av "La Tripolina", en stol som utformades redan 1877. I december 1938 realiserades deras vision och deras variant av stolen stod klar. Massivt stål (12 mm) användes för ramen och sitsen tillverkades av tjockt, tungt läder. Lädersitsar var handgjorda av Cuatrini, en berömd sadelmakare som arbetade för det ledande polosadelmakeriet Rossi & Caruso.

Den första designen bestod av två böjda rörformiga stålstänger och ett läderstycke som skapade en upphängd sits. Ramen av stolen var svartmålad och klädd i brunt läder. Stolen kallas ibland för BKF stolen, för Bonet-Kurchan-Ferrari, men i ett officiellt brev från företaget tillskrivs den primära designen till Ferrari-Hardoy, vilket är anledningen till att den också ibland kallas Hardoy stolen.

La tripolina


Ferrari-Hardoy (BKF)


Butterfly twin

BKF stolen var en modern uppdatering av Paragon stolen som först gjordes för att användas som kampanjmöbler på 1860-talet. En senare version av designen var känd som "La Tripolina" stolen, en hopfällbar bärbar trästol som kom i början av 1900-talet. Designteamet designade stolen för ett hyreshus de ritade i Buenos Aires. Den 24 juli 1940 så visades stolen på den tredje Salon de Artistas Decoradores utställningen där den uppmärksammades av bl.a. Museum of Modern Art. På begäran av MoMAs designchef Edgar Kaufmann Jr skickade Hardoy 3 st förproduktions stolar till New York. Idag är en av dessa stolarna i MoMAs kollektioner, en annan är i Frank Lloyd Wrights hus Fallingwater som byggdes för familjen Kaufmann men ingen vet var den tredje stolen är idag.

Kaufmann ansåg att BKF var en av de "bästa ansträngningar av modern stoldesign" och förutspådde att det skulle bli mycket populär i USA. Likaså erkände Hans Knoll som ägde möbeltillverkningsföretaget Hans Knoll Furniture Company dess kommersiella potential och la till den till sitt företag 1947. Tillverkaren Knoll hade sedan produktionsrättigheter ända fram till 1951 då rättigheterna släpptes fria. Några år efter andra världskrigets slut färdigställdes en ny upplaga av design-trions stol. Det ursprungliga namnet "BKF" (de tre formgivarnas initialer) byttes med tiden till "The Butterfly Chair" eller "The Bat". Massproduktionen tog sen fart på 50- och 60-talen.

"bästa ansträngningar av modern stoldesign"

Baserat på designen från Bonet, Kurchan och Ferrari-Hardoy introducerade Bárbara Giménez Weinbaum år 2013 stolen Butterfly Twin. Den tvåsitsiga stolen plockar upp den harmoniska geometrin av den ursprungliga designen och belönades med den berömda red dot design utmärkelsen.

Hardoy fortsatte vara en aktiv designer, arkitekt och stadsplanerare ända tills sin död men blev mest känd för sin ikoniska stoldesign.

Butterfly stolen är en av de mest kopierade stolarna i modern möbelhistoria. Tack vare Cuero Design, och deras mer än 25 år i läderindustrin, är den mytomspunna fåtöljen nu tillbaka under namnet "Mariposa" i nya versioner som nu produceras i Sverige. Idag tillverkas stolen av Pampa läder från Argentina. I Argentina finns det stora gräsmarker som täcker stora delar av landet och kallas "la Pampa", dessa fylls med stora boskapshjordar som livnär sig på vad naturen har att erbjuda. Hudar från dessa kor blir unikt, en karakteristisk tjockt läder, som bearbetas av skickliga sadelmakare och sedan används på Pampa Mariposa-stolar.