Merino matta grey
Merino matta grey
Merino matta grey
Merino matta grey
 
 

Merino matta grey

Classic Collection
 
 
DINA VAL Ändra
Merino matta grey
 
 
LEVERANSINFO
Leverans inom 10-14 arbetsdagar
Fraktpris 195 kr
 
Lägg i favoritlista

 

MERINO MATTA GREY

Merino matta är en handvävd ullmatta i ofärgad ull. Merino är en smutsavvisande, vändbar ullmatta. Ullens naturliga fetter gör att mattan står emot smuts och fläckar på ett effektivt vis. Eventuell smuts lägger sig på ytan och avlägsnas med fördel genom dammsugning eller vädring.

Finns i olika färger och storlekar. Här som rektangulär matta, finns även som rund matta under egen produkt.

Classic Collection har en stor passion för mattor och har som ambition att erbjuda bra kvalitéer till rimliga priser.

 


SPECIFIKATIONER

Längd: Välj cm
Bredd: Välj cm
Material: Ofärgad ull
Info: Handvävd
Visas i butiken: Annan modell i samma serie.
Bra miljöval: CARE & FAIR
 
 

1. Välj färg

  • Grey
  • Natural Beige
  • White

2. Välj storlek

  • 140x200
  • 170x230 cm +1 200 kr
  • 200x300 +3 200 kr
  • 250x350 cm +6 200 kr
  • 300x400 cm +10 200 kr

ALLMÄNNA RÅD OCH TIPS OM MATTOR

Undvik att dra möbler fram och tillbaka över mattan. Använd möbeltassar/hjulskydd under soff- och bordsben.

För att mattan ska slitas jämnt är det bra att vrida den då och då 

Förvara aldrig din matta vikt eller vakuum-förpackad.

Undvik direkt solljus, naturmaterial bleks lätt i stark sol.

 Ibland kan korta fibrer/trådar krypa upp medan mattan lägger sig. Detta beror på den vävteknik som används för att tillverka mattan. Dessa kan enkelt klippas av eller dras igenom till baksidan.

Viss färgvariation kan ibland förekomma på vissa mattorna emellan där färgerna blandas för hand. Detta är helt normalt.

En ljus, enfärgad matta behöver mer skötsel än en mörk, mönstrad.

Att piska eller skaka en handtuftad matta gör att man utsätter den för hårda påfrestningar som kan leda till bristningar i mattan.

Viskosmattor är känsliga för vatten.

Dammsugning av mattan:

En mattas livslängd beror mycket på skötseln. Gör till en vana att dammsuga din matta minst en gång i veckan och häng ut den för vädring någon gång per år.

Dammsug mattan på båda sidor och under (på golvet). Använd alltid planmunstycke till dammsugaren när du dammsuger, reglera ned styrkan, dammsug aldrig fransen på en matta då den riskerar att skadas. Avsluta med att dammsuga i luggens riktning. Du kan enkelt känna efter i vilken riktning luggen ligger, stryk med handen längs med mattan. Om luggen känns mjuk är det i luggens riktning du känner, känns den däremot sträv och reser sig är detta mot luggens riktning.

Viktigt att komma ihåg är att lyfta dammsugarmunstycket efter varje rörelse så att man inte för det fram och tillbaka! Var också rädd om fransarna så att dessa inte sugs in i munstycket.

Överskott/Mattludd:

När mattan är ny kan det förekomma att det finns en del överskottsull/mattludd i den. Mattor av speciellt naturmaterial kan ludda av sig mycket första året. På persiska mattor försvinner detta oftast efter 1-2 dammsugningar medan i t ex indiska mattor kan det sitta i längre. Dammsug mattan ofta utan borste för att få bort överflödiga fibrer. Försök inte dammsuga bort allt på en gång utan låt det ta den tid det tar för att minska slitaget på mattan.

Krympning och blekning:

Bomullsmattor kan krympa ca 5 % på bredden och 8 % på längden vid tvätt i 30°C. Även vid tvätt av övriga mattor får man räkna med viss krympning. Alla mattor bleks med tiden och får oftast vackrare och mjukare färger. Bomullsmattor bleks fortare än andra mattor.

Vid handvävda mattor kan storleken på din matta variera med +-4 % mot storleken som anges, detta är helt normalt då mattan vävs för hand.

Fördjupningar i mattan:

Finns det någon fördjupning eller tryckmärke i mattan efter en möbel eller dylikt kan det enkelt tas bort. Börja med att skölja en trasa i kallt vatten, lägg ut den över det område som är nedtryckt. Ta sedan ett strykjärn och stryk över trasan, ett par gånger, i luggens riktning. Har märket inte försvunnit kan du upprepa behandlingen.

Tryckmärken på mattor kan också avlägsnas enkelt genom att fukta luggen med ljummet vatten tex med en sprayflaska och blåsa lätt med hårtork samtidigt som du borstar upp luggen.

Använd halkskydd:

Man kan minimera slitaget på mattan genom att använda sig av ett halkskydd. Skyddet förlänger livslängden på din matta och bidrar också till ökad säkerhet eftersom din matta ligger kvar bättre på sin plats. Halkskydd rekommenderas både till tunna och lite tjockare mattor. De kan också verka ljuddämpande.

Mindre fläckar:

Ta alltid bort fläckar direkt när de uppstår. Mindre fläckar tas lättast bort på de flesta mattor genom att direkt angripa fläcken med en ren handduk/trasa, ljummet vatten och en droppe diskmedel eller galltvål. Skumma upp medlet med ljummet vatten och gnugga försiktigt. Torka sedan försiktigt bort fläcken. Denna metod brukar fungera bra på de flesta typer av mattor, både syntet- och ullmattor.


TVÄTT- OCH SKÖTSELRÅD FÖR OLIKA MATTYPER

Trasmattor:

Enfärgade trasmattor i bomull kan ofta tvättas i maskin, kolla dock alltid på mattans tvättråd innan. I färgade trasmattor finns det alltid överskottsfärger som i vissa fall kan färga ljusa inslag och frans. Randiga trasmattor i bomull tvättas i kallt vatten med såpa. Skura med mjuk panelborste i rändernas riktning på båda sidorna och skölj därefter väl i rändernas riktning. Häng mattan i långsidan i rändernas riktning. Det klassiska tillvägagångssättet genom att tvätta trasmattor på bryggan är fortfarande en metod som funkar utmärkt. Men du kan naturligtvis även använda altanen eller källargolvet som underlag.

Handvävda ullmattor och röllakansmattor:

Plantvätt med kallt vatten och milt rengöringsmedel gäller vid tvätt av hela mattan. Fläckar avlägsnas med en ren frottéhandduk, lite ljummet vatten och diskmedel/galltvål. Mattan kan bli något bubblig vid tvätt av hela mattan vilket dock försvinner efter några dagars användning.

Bambusilke:

Bambusilke går att tvätta men kan vara skört. Får du fläckar på kan du tvätta bort dom med en svamp eller trasa doppad i vatten eller i en lösning av vatten och mild tvål. Gnugga aldrig utan badda på fläcken. Använder du inte bara vatten var noga att med att det inte finns rester kvar av tvättmedlet när du är klar. Bambusilke som blivit blött kan ibland bli lite stelt då på grund av fiberns karaktär. Då kan man borsta upp luggen mjukhet med in fin borste. Det bästa är alltid att man tvättar hela mattan istället för fläckvis för att undvika skillnader i mattans utseende. Vid fläckvis tvätt är det bästa att rådgöra med en professionell mattvätt först.

Viskosmattor:

Vi rekommenderar att rengöring av viskosmattor endast görs av fackmän. Vissa fläckar och märken som uppkommit genom att objekt har varit placerade på mattan eller fläckar från vatten kan ofta tas bort med hjälp av ånga. Var noga med att inte komma för nära med ångan. Borsta efter ångan sen försiktigt mattans lugg för att ta bort märken/fläckar. För envisa fläckar/märken kan man behöva upprepa proceduren. Använd inga medel. Gnugga Inte, då du riskerar att arbeta in smutsen i mattans fibrer.

Fårskinn/lammskinn:

Fårskinn är smutsavvisande och att lufta och vädra kan räcka långt, men behöver det ändå tvättas är det mycket enkelt. Vid lätt nedsmutsning dammsug, använd klisterrulle eller torka av med svamp och ljummet vatten. Ullprodukter tvättas bäst för hand i ljummet vatten och vid behov med en mjuk trasa. Kraftigt nedsmutsade bör blötläggas i kallt vatten före tvätt. Låt gärna skinnet ligga i kallt vatten över natten. Använd ett milt flytande tvättmedel (ullschampo), fritt från enzymer, fosfater, peroxider, alkalier och blekmedel. Använd rikligt med vatten. Använd inte blekmedel. För torkning hängs skinnet upp i två hörn eller plan torkas. Torka i rumstemperatur. Utsätt inte skinnet för stark värme eller direkt solljus. Medan skinnet fortfarande är fuktigt, drag och gnugga skinnet för att återfå mjukheten och smidigheten. Skinnet får inte strykas! För att ge skinnet riktigt fin lyster igen kan du borsta det med mjuk borste.

Wilton:

Fläckar tar du bort med lite ljummet vatten, diskmedel/galltvål och en ren och ljus frottéhandduk. För tvätt av hela mattan bör mattan lämnas till en auktoriserad mattvätt för plantvätt. Detta gäller både wiltonmattor och andra maskinvävda mattor med jutebaksida.

Akrylgarnsmattor:

Akrylgarnsmattor är oftast märkta med vatten tvätt 40°C. Maskintvätt går då utmärkt om maskinen är tillräckligt rymlig.

PET-mattor:

Om mattan ligger utomhus under längre regnperioder behöver den hinna torka upp ordentligt mellan användningarna. Fibern kan på sikt försämras om mattan inte hinner torka upp. Förvara den torra mattan rullad och emballerad under perioder då den ej används. Vik aldrig din matta. Utsätts mattan för salt eller klorerat vatten behöver den sköljas rent ordentligt med kranvatten med jämna mellanrum. Mattan är ej maskintvättbar. Om hörnet/kanten på din matta reser sig, blöt ned området och rulla mattan åt motsatt håll. Vänta i några minuter, rulla sedan ut mattan igen. Vid behov kan en tyngd lämnas på mattan under torktiden.  

OM VARUMÄRKET

Classic Collection grundades 1996 och importerade då klassiska handknutna och handvävda mattor från Iran, Pakistan, Kina, Nepal och Indien. Idag är de flesta av våra mattor tillverkade i Indien. Med passion för mattor har vi som ambition att erbjuda bra kvalitéer till rimliga priser och vara först med det senaste från Indien, där det finns stort hantverkskunnande, eget lokalt kontor och personal på plats.Alla mattor är certifierade med Care & Fair vilket innebär att de tillverkas utan illegalt barnarbete, under humana förhållanden och till skäliga löner
För mer information och för andra utföranden än vad som visas här är du välkommen att kontakta en säljare i butiken.