Undvik att dra möbler fram och tillbaka över mattan. Använd möbeltassar/hjulskydd under soff- och bordsben.
För att mattan ska slitas jämnt är det bra att vrida den då och då
Förvara aldrig din matta vikt eller vakuum-förpackad.
Undvik direkt solljus, naturmaterial bleks lätt i stark sol.
Ibland kan korta fibrer/trådar krypa upp medan mattan lägger sig. Detta beror på den vävteknik som används för att tillverka mattan. Dessa kan enkelt klippas av eller dras igenom till baksidan.
Viss färgvariation kan ibland förekomma på vissa mattorna emellan där färgerna blandas för hand. Detta är helt normalt.
En ljus, enfärgad matta behöver mer skötsel än en mörk, mönstrad.
Att piska eller skaka en handtuftad matta gör att man utsätter den för hårda påfrestningar som kan leda till bristningar i mattan.
Viskosmattor är känsliga för vatten.
Dammsugning av mattan:
En mattas livslängd beror mycket på skötseln. Gör till en vana att dammsuga din matta minst en gång i veckan och häng ut den för vädring någon gång per år.
Dammsug mattan på båda sidor och under (på golvet). Använd alltid planmunstycke till dammsugaren när du dammsuger, reglera ned styrkan, dammsug aldrig fransen på en matta då den riskerar att skadas. Avsluta med att dammsuga i luggens riktning. Du kan enkelt känna efter i vilken riktning luggen ligger, stryk med handen längs med mattan. Om luggen känns mjuk är det i luggens riktning du känner, känns den däremot sträv och reser sig är detta mot luggens riktning.
Viktigt att komma ihåg är att lyfta dammsugarmunstycket efter varje rörelse så att man inte för det fram och tillbaka! Var också rädd om fransarna så att dessa inte sugs in i munstycket.
Överskott/Mattludd:
När mattan är ny kan det förekomma att det finns en del överskottsull/mattludd i den. Mattor av speciellt naturmaterial kan ludda av sig mycket första året. På persiska mattor försvinner detta oftast efter 1-2 dammsugningar medan i t ex indiska mattor kan det sitta i längre. Dammsug mattan ofta utan borste för att få bort överflödiga fibrer. Försök inte dammsuga bort allt på en gång utan låt det ta den tid det tar för att minska slitaget på mattan.
Krympning och blekning:
Bomullsmattor kan krympa ca 5 % på bredden och 8 % på längden vid tvätt i 30°C. Även vid tvätt av övriga mattor får man räkna med viss krympning. Alla mattor bleks med tiden och får oftast vackrare och mjukare färger. Bomullsmattor bleks fortare än andra mattor.
Vid handvävda mattor kan storleken på din matta variera med +-4 % mot storleken som anges, detta är helt normalt då mattan vävs för hand.
Fördjupningar i mattan:
Finns det någon fördjupning eller tryckmärke i mattan efter en möbel eller dylikt kan det enkelt tas bort. Börja med att skölja en trasa i kallt vatten, lägg ut den över det område som är nedtryckt. Ta sedan ett strykjärn och stryk över trasan, ett par gånger, i luggens riktning. Har märket inte försvunnit kan du upprepa behandlingen.
Tryckmärken på mattor kan också avlägsnas enkelt genom att fukta luggen med ljummet vatten tex med en sprayflaska och blåsa lätt med hårtork samtidigt som du borstar upp luggen.
Använd halkskydd:
Man kan minimera slitaget på mattan genom att använda sig av ett halkskydd. Skyddet förlänger livslängden på din matta och bidrar också till ökad säkerhet eftersom din matta ligger kvar bättre på sin plats. Halkskydd rekommenderas både till tunna och lite tjockare mattor. De kan också verka ljuddämpande.
Mindre fläckar:
Ta alltid bort fläckar direkt när de uppstår. Mindre fläckar tas lättast bort på de flesta mattor genom att direkt angripa fläcken med en ren handduk/trasa, ljummet vatten och en droppe diskmedel eller galltvål. Skumma upp medlet med ljummet vatten och gnugga försiktigt. Torka sedan försiktigt bort fläcken. Denna metod brukar fungera bra på de flesta typer av mattor, både syntet- och ullmattor.