Tips & Trix

Skötselråd HI-MACS®

HI-MACS®

 

HI-MACS® är slitstarkt och hållbart material, men som alla andra material kan det skadas om det missköts.

 • HI-MACS® är ett porfritt material och kan därför torkas av med en fuktad trasa eller en rengöringssvamp med ett milt rengöringsmedel, exempelvis allrengöringsmedel. Om du har en matt yta kan även produkter med milt slipande/polerande egenskaper användas.
   
 • Om ytan upplevs som smutsig och nergången, kan det vara nyttigt att med små cirkelrörelser torka hela ytan med ett milt polerande medel eller med en ”slipkudde” för att behålla ett enhetligt utseende på hela skivan. Vid riktigt svåra fläckar kan hela ytan slipas upp igen, men detta kräver professionell rådgivning.
   
 • Placera inte heta föremål, som tagits direkt ifrån ugn eller platta, på skivan. Underlägg ska alltid användas under värma kärl.
   
 • Även om mindre hack eller repor kan repareras, kräver djupare skador professionell åtgärd.
   
 • Starka syror

  Ämnen som återfinns i avloppsrensare, toalett- och ugnsrengöring, färgborttagning, penselrengöring, metallrengöring och rengöringsmedel som innehåller diklormetan eller aceton, ska användas med stor försiktighet. Om något av dessa ämnen kommer i kontakt med en HI-MACS yta, använd rikligt med såpvatten för att snabbt spola av ytan. Vissa av dessa ämnen kan, om de lämnas kvar på ytan, orsaka en blekning som kan vara svår att få bort.
   
 • Fläckborttagning

  Vissa problematiska fläckar, som fruktdrinkar och färgmedel från mat, kan kräva en mer aggressiv rengöring. Dessa fläckar kan tas bort med kraftfullt blekmedel följt av ordinär rengöring och avspoling med vatten. Blekmedel bör bara vara i kontakt med skivan mellan två till fem minuter. Nikotinfläckar eller brännmärken kan tas bort med hjälp av polerande rengöringsmedel eller genom att gnugga en Scotch-Brite i cirkelformade rörelser över området.