Tips & Trix

Skötselråd Marmor / Betong / Sten

MARMOR/BETONG/STEN

Marmor består av tätt polerad kalksten och är ett poröst material och därmed känsligt för fukt och luftföroreningar. Därför ska du vara extra noggrann med hur du använder och underhåller skivan.

Vin, vinäger, ättika, kolsyra och andra sura livsmedel kan orsaka stora skador på stenen. Även vatten kan påverka marmorn om det inte torkas bort snabbt.

 • Använd underlägg till alla glas och skär ingenting direkt på skivan. Då håller du den fri från frätskador.
   
 • Använd aldrig sura rengöringsmedel på skivan.
   
 • Ta bort löst damm och smuts med en mjuk borste.
   
 • Rengör skivan genom att doppa en kökshandduk i ljummet såpvatten eller milt diskmedel och stryk sedan varsamt över hela marmorskivan.
   
 • För de ordentligt smutsiga partierna kan du använda den ruggade sidan av en tvättsvamp. Testa först på ett mindre synligt parti, så att du märker om den är för hård. Skölj sedan med vatten och torka torrt med en trasa.
   
 • Nya skivor bör alltid behandlas ett par gånger i början. Stryk på ett tunt lager med tunn olja. Låt det ligga och gro in i stenen över natten och torka på morgonen bort eventuella rester. På samma sätt underhåller du sedan skivan ett par gånger om året, det ger den både en vacker lyster och en skyddande effekt.

Vid skötsel av kalksten bör man tänka på att de är känsliga för syror. Därför ska man aldrig använda sura rengöringsmedel som kan orsaka frätmärken. Andra sura vätskor som vin, ättika, vinäger och fruktjuice är också olämpliga. Vid rengöring ska man använda vanliga rengöringsmedel som diskmedel eller såpa/stentvål som ej är citusbaserade.

Kalkstenen kan man slipa med ett våtslippapper korn 500 och efterbehandla med stentvål om man skulle få en fläck som inte går bort genom att torka med fuktad trasa.

Betong är ett sugande material som ska underhållas. För betong liksom för marmor är sura livsmedel de värsta fienderna. Rengör med ett milt rengöringsmedel som t.ex. diskmedel och vatten.

 • Använd inte slipmedel eller rengöringsprodukter som innehåller blekmedel, ammoniak eller som är citrusbaserade då de innehåller syra och kan skada naturmaterialet i betongen.
   
 • Använd alltid underlägg till varma föremål, föremål som kan repa bordet.
   
 • Använd underlägg till glas (särskilt om de innehåller alkohol eller citrusbaserade juicer).

  Ev. spill ska torkas upp omedelbart för att minska risken för permanenta fläckar. Eftersom betong är poröst så absorberas vätska som spills på ytan. Rödvin, kaffe eller tomatsås är några exempel på vätskor som lätt orsakar fläckar.