Tips & Trix

Resår- och bäddmadrasser

Vi tillbringar en tredjedel av vårt liv i sängen. Hur bra vi sover har en avgörande betydelse för hur vi mår, vår prestationsförmåga och vår hälsa. Tillsammans med sängtillverkaren Hilding följer tips och råd för en ren, fräsch och allergivänlig sovmiljö.

Resår- och bäddmadrasser

Vädra kuddar och täcken. Ett par gånger i veckan bör du också vädra sängkläder, kuddar och täcken. En ytterligare fördel med regelbunden vädring är att sängkläderna känns både renare och fräschare när det är läggdags.

 • Tvätta täcken och kuddar. Minst en gång om året bör du tvätta dina och barnens täcken och kuddar. Kuddarna får gärna tvättas ytterligare några gånger om året.
   
 • Tvätta madrassfodral. Flera bäddmadrasser har ett avtagbart och tvättbart fodral. Om inte din har det så har vi på Hilding olika madrasskydd som håller kvalster på avstånd och som är lätta att ta av och tvätta. Tvätta gärna fodral och skydd varje eller varannan månad.
   
 • Håll koll på temperaturen. Försök att hålla en jämn värme i sovrummet under hela året. Det håller nere luftfuktigheten och det är viktigt i kampen mot kvalster. Ett torrt och relativt varmt sovrum är det som rekommenderas.
   
 • Vänta med att bädda sängen. Kvalster älskar fukt och värme och därför är det faktiskt en dålig idé att bädda sängen direkt när man vaknat på morgonen. Trots att dina föräldrar troligen alltid har sagt att du ska göra det!
   
 • Vädra. Vädra helst sovrummet fem–tio minuter om dagen. Inte med en liten springa i ett fönster, utan med drag, så att luften byts ut. Det blir däremot inte bättre av att vädra länge. Ett par minuter om dagen räcker.
   
 • Byt sängkläder ofta. För att hålla kvalstren borta bör du helst byta till rentvättade sängkläder varje vecka.

Rotera din säng 180 grader en till två gånger om året för att bibehålla ursprunglig komfort i sängen samt för att undvika och förebygga naturliga sättningar.

 • Resårmadrasser sköts bäst genom regelbunden och jämn dammsugning.
   
 • Vädring utomhus rekommenderas inte, speciellt om fyllningen är av naturlatex. Fuktigheten kan orsaka luktproblem och klädselns sömmar kan gå sönder när man flyttar ut tunga bäddmadrasser.
   
 • Latex- och skumgummifyllning kan ha en färsklukt men den försvinner i rumstemperatur. Detta går snabbare om man dammsuger madrassen på båda sidorna och lämnar sängen obäddad en stund.