Tibergs Möbler - Skötselråd.

En möbel är en investering som ska kunna användas under många decennier. Därför måste den underhållas och skötas väl. Här får du några tips om hur du ska sköta dina möbler för att de ska hålla sig fräscha och få en fin patina allt eftersom de åldras.

Läder

Läder är ett fantastiskt material som bara blir vackrare med åren. Rätt skött är det starkt och tåligt vilket gör det till ett utmärkt material för möbler. Läder är ett levande material med naturliga färgskiftningar och variationer. Ju finare läder, desto mjukare och behagligare, men också desto mindre behandlat och därmed känsligare.

Att tänka på vid köp av lädermöbler

Allmänna skötselråd för läder

Lädertyper

Textil

Textilmöbler finns i alla möjliga former och färger och därför är det viktigt att du lär dig ta hand om din möbel på rätt sätt. Följ alltid tillverkarens skötselråd. Idag är det till exempel vanligt att textilmöbler kräver kemtvätt. Det är inte bara slitstyrkan som avgör hur länge ett möbeltyg håller, med rätt skötsel kan även ett tyg med låg slitstyrka hålla i många år.

Allmänna skötselråd för textil

Fläckborttagning

Skötselråd för plymåer

Olika material

Tygets tålighet

Trä

Naturen har skapat en mängd olika träslag som är lämpliga till möbler. Trä är ett levande material vars ådring redan från början har en naturlig variation i mönster, färgton och lyster. Träet kan också ytbehandlas på många olika sätt. Hur tålig ytan är beror på vilken ytbehandling den har fått och träslagets hårdhet. Detta avgör också vilken typ av skötsel träet ska ha.

Allmänna skötselråd för trä

Skötselråd för olika ytbehandlingar

Fårskinn

Fårskinn kan oftast tvättas i maskin i ett 30 gradigt ullprogram eller handtvätt. Använd milt schampo med PH 3,5–5,5. Dosera måttligt och låt fårskinnet torka hängande eller liggande på galler. Sträck lätt. Mindre fläckar kan sköljas av för hand. Tänk på att skinnet mår bra av att vädras och skakas då och då.

Damm och smuts samlas ofta i botten av fällen som bör tas bort regelbundet. Antingen genom att vädras och skakas eller vädras och dammsugas. Använd klisterrulle till löst sittande smuts.
Utsätt inte skinnet för långvarigt direkt solljus.

Resår- och bäddmadrasser

Stoppningen i en resårmadrass blir med tiden mjukare. Detta beror på att stoppningen anpassar sig efter kroppen, något som är helt naturligt och sker med alla madrasser oavsett kvalitet. Anpassningen påverkar dock inte på något sätt madrassens bärighet och hållfasthet.

Allmänna skötselråd för resår- och bäddmadrasser

Mattor

Allmänna råd och tips

Tvätt- och skötselråd

Dammsugning av mattan

Överskott/Mattludd

Krympning och blekning

Fördjupningar i mattan

Metall

Både aluminium och krom är avvisande mot smuts och vätskor men var uppmärksam på att även vatten kan orsaka fläckar och rost. Allmänna råd för metall är att torka av ytan med en mjuk trasa som är fuktad i såpvatten. Använd aldrig lösningsmedel på lackerad eller ytbehandlad metall.

Laminat / Nanolaminat

På grund av sin resistenta och hygieniska yta kräver oftast laminat inget speciellt underhåll. Ytan är i allmänhet lätt att rengöra och mycket tålig. Högtryckslaminat står emot de flesta kemikalier som används i hushållet, inklusive sprit och kosmetika. Vissa kemiska ämnen och starka färgmedel kan dock orsaka fläckar och missfärgning som tex rödbetssaft, koncentrerad fruktjuice, rödvin, färg, starka blekmedel, kalklösningsmedel.

Undvik värme och använd alltid ett grytunderlägg och sätt aldrig en het gryta eller dyl. direkt på skivan. Skär aldrig med vassa föremål direkt på bordsskivan. Skydda ytan mot mekaniskt slitage som tex botten på en keramisk kopp som kan skada ytan permanent. Torka av vatten så fort som möjligt, om vatten får stå kvar på skivan kan det tränga in i stommen genom skarvar och kanter.

Nanolaminat 

De rekommenderade rengöringsmetod: 

Linoleum

Linoleum är ett naturmaterial. Ordet ”Linoleum” betyder linolja och anger den karaktäristiska komponenten i linoleum. Bindemedlet i linoleum kommer från växtriket och utgörs av härdande vegetabiliska oljor som linolja och tallolja kombinerade med träharts.
Linoleum från tex HansK är grundbehandlat vid tillverkningen vilket gör ytan lättstädad. Ytans tålighet är god mot de vanligaste förekommande fläckar som kan uppstå på ytor men är ej resistent mot långvarig påverkan av alkali (rengöringsmedel med höga ph-värden). Det är viktigt att torka bort spill av färgande ämnen så snart som möjligt, tex bläck, kaffe, vin och saft. Vill man behålla den naturligt matta ytan kan skötsel ske med tvålbaserade rengöringsmedel.

Allmänna skötselråd för linoleum 

HI-MACS®

HI-MACS® är slitstarkt och hållbart material, men som alla andra material kan det skadas om det missköts.

Allmänna skötselråd för HI-MACS®

Fläckborttagning

Marmor

Marmor består av tätt polerad kalksten och är ett poröst material och därmed känsligt för fukt och luftföroreningar. Därför ska du vara extra noggrann med hur du använder och underhåller skivan. Vin, vinäger, ättika, kolsyra och andra sura livsmedel kan orsaka stora skador på stenen. Även vatten kan påverka marmorn om det inte torkas bort snabbt.

Allmänna skötselråd för marmor

Betong

Betong är ett sugande material som ska underhållas. För betong liksom för marmor är sura livsmedel de värsta fienderna. Rengör med ett milt rengöringsmedel som t.ex. diskmedel och vatten. Använd inte slipmedel eller rengöringsprodukter som innehåller blekmedel, ammoniak eller som är citrusbaserade då de innehåller syra och kan skada naturmaterialet i betongen.

Använd alltid underlägg till varma föremål, föremål som kan repa bordet samt till glas (särskilt om de innehåller alkohol eller citrusbaserade juicer). Ev. spill ska torkas upp omedelbart för att minska risken för permanenta fläckar. Eftersom betong är poröst så absorberas vätska som spills på ytan. Rödvin, kaffe eller tomatsås är några exempel på vätskor som lätt orsakar fläckar.

Kalksten

Vid skötsel av kalksten bör man tänka på att de är känsliga för syror. Därför ska man aldrig använda sura rengöringsmedel som kan orsaka frätmärken. Andra sura vätskor som vin, ättika, vinäger och fruktjuice är också olämpliga. Vid rengöring ska man använda vanliga rengöringsmedel som diskmedel eller såpa/stentvål som ej är citusbaserade.

Kalkstenen kan man slipa med ett våtslippapper korn 500 och efterbehandla med stentvål om man skulle få en fläck som inte går bort genom att torka med fuktad trasa.