Superellips

Filtrera
Sortera

Bruno Mathssons bord

Bruno Mathssons bord tillverkas i Sverige, enligt gammal svensk hantverkstradition. I tillverkningen av matbord och soffbord används noga utvalda material och tillverkningen sker med högt ställda krav. Den goda kvaliteten bidrar till möblernas långa livslängd, där de ofta går vidare genom generationer.

Borden Superellips, Trisuperellips och Supercirkeln

Det mest kända av Bruno Mathssons bord är troligtvis Superellipsbordet, som designades på 1960-talet. Bordsserien Superellips, Trisuperellips och Supercirkeln är uppbyggd av gammal möbeltradition. Kärnan består av sågade alträstavar som sammanlimmats med spärrfanér som går tvärgående och med längsgående ytfanér. Det massiva träet i bordet gör att det blir stabilt och att det lätt går att fästa skruvar och fräsa in beslag. Tack vare bordets stabila konstruktion behövs ingen sarg runtom.

Design sedan 1960-talet

Efter att ha sett och hört talas om arkitekten Piet Heins formation av Sergels torg i Stockholm i slutet av 1950-talet, blev Bruno Mathson nyfiken på om han kunde föra över denna form till möbeldesignen. Samma utmaning som vid trafikproblem kan även formen av ett bord ha för trivsel och känsla. Tanken var att föra över formen från Sergels torg till Bruno Mathssons bord. Bordens form blev Superellips, Trisuperellips och Supercirkeln. Bruno Mathsson upplevde äventyret med utvecklingen av dessa bord som ett av de mest spännande han varit med om.

Tillsammans med Piet Hein designade Bruno Mathsson det speciella spännbenet som revolutionerade bordsdesignen på dessa bord, med dess svävande utseende samtidigt som de var stabila. Stålbenen, med dess design, skapade nya möjligheter att lätt montera och demontera ett bord utan verktyg – samtidigt som det var enkelt att koppla ihop flera bordsskivor utan andra beslag och verktyg.

Borden Superellips, Trisuperellips och Supercirkeln finns i många utföranden och storlekar, just för att lösa användarens utmaning med att få till ett bra flöde och känsla runt bordet.

Bruno Mathssons design är lika aktuell idag som när den designades på 1960-talet