Matgrupp FAQ

Planera matplatsen rätt

Så väljer du storlek på ditt matbord

Matbord tillverkas i alla möjliga storlekar och mått. Det är inte helt enkelt att veta vilken storlek som passar till rummet. Men en viktig tumregel är att inte beställa ett större bord än vad rummet kan bära upp. För att förtydliga – bordet bör inte vara större än att stolarna har minst 70 centimeter fritt utrymme bakåt när de står inställda vid bordet.

Vilken storlek som ska väljas beror självklart även på hur många stolar som ska placeras runt bordet. Bordsbenens placering, och stolarnas bredd, har givetvis stor påverkan. I stora drag kan ett bord med längden 180–240 centimeter få plats med tre stolar på varje långsida. Ett matbord med längden 130–180 centimeter rymmer i stora drag två stolar på varje långsida.

Om du är osäker på hur stort ditt matbord kan vara är du välkommen att kontakta oss!
 

Iläggsskiva eller tilläggsskiva

Vi rekommenderar i största mån att, om utrymme finns, alltid komplettera ett nyinköpt matbord med tilläggsskivor eller iläggsskivor i samband med beställning. Detta eftersom många matbord tillverkas efter din beställning och inte är förberedda för förlängningsskivor, och inte heller kan justeras i efterhand. Dessutom finns det stor risk för nyansskillnader. Kolla därför i förväg upp vad som gäller för ditt matbord. De som väljer att komplettera sitt matbord med iläggsskivor eller tilläggsskivor har oftast också stor användning för dessa. Skivorna skapar möjligheten att använda ett mindre matbord till vardags, som enkelt förlängs till ett stort bord vid bjudningar och fest.

Så många stolar får plats vid matbordet

När du väljer stol är det viktigt att välja en stol som passar dig och ditt hem. När du har bestämt dig för en stil, hjälper vi dig på vägen!


Här är några mått att ta hänsyn till:

  • Mått mellan stolsits och bordsskivans topp bör vara cirka 30 centimeter. 
     
  • Avståndet mellan underliggande sarg och golv bör vara cirka 63 centimeter, för att passa de flesta stolar.
     
  • Utrymmet bakom stolarna bör vara cirka 70 centimeter när de står placerade vid bordet. Detta eftersom utrymmet behövs när stolen dras ut, och för att matgruppen inte ska uppfattas trångt för rummet.
     
  • En sittplats/kuvert kräver cirka 60 centimeter i bredd för att man ska kunna röra sig både på och runt stolen. Till ett runt matbord brukar man räkna med att en sittplats kräver cirka 70 centimeter av bordets omkrets.


Fråga oss gärna, så hjälper vi dig att kombinera dina favoriter!
Vid val av matsalsstol
är det bra att säkerställa att stolen kan skjutas in under bordskivan. Här kan man inte ta hänsyn till bordshöjden, eftersom skivan i sig har en viss tjocklek. Kanske har bordet en sarg som behöver beaktas? Eller att karmstolarna har höga armstöd? Om du är osäker på vilken typ av stol som passar till ditt bord, kanske följande riktlinjer kan vara till hjälp.

Generellt brukar man säga att avståndet mellan underliggande sarg bör vara cirka 63 centimeter, för att passa de flesta stolar.

Bordsbenens placering är något du behöver ta hänsyn till. För en del bord står benen alltid placerade på samma plats och för andra bord förflyttas benen vid användning av iläggsskiva. Genom att känna till utrymmet mellan bordsbenen, vet du också hur breda stolarna kan vara för att passa vid bordet.

Frågan är bara om stolarna ska anpassa sig efter matbordet, eller tvärtom? Då brukar magkänslan kunna guida dig.

 

Översikt placering

Här är lite olika generella regler – där vi utgår från en kantplacering av bordsbenen.

 

Rektangulärt matbord

Så här många får plats vid ditt matbord. Generellt brukar man räkna att sittplats/kuvert är cirka 60 centimeter i bredd, vilket gör att ett matbord med längden 130–180 centimeter i stora drag rymmer två stolar på varje långsida. Ett bord med längden 180–240 centimeter får plats med tre stolar på varje långsida.
 

4platser-160cml.jpg 6platser-200cm.jpg

Runt matbord

Ett runt matbord för fyra personer bör vara cirka 110-120 centimeter i diameter. 120 centimeter är ett bra mått om bordet kommer att användas av fyra personer till vardags, men enkelt vill kunna få plats med två gäster.
 

Runt-bord-120-150-6stol.jpg

 

Olika material på matbord

Det är viktigt att välja material med omsorg, för att matbordet ska kunna hålla under lång tid framöver. Ett massivt bord i exempelvis ek, ask, björk eller valnöt ger en rustik och gedigen känsla. Eftersom trä kan skilja sig åt i nyans, ådring och kvistar är inget massivt matbord det andra likt. Funderar du över ett matbord i faner? Faner är ett tunt trälager som limmats på exempelvis plywood eller MDF. Bordet blir därför känsligt mot repor och märken, och är därför inte att rekommendera till livliga barnfamiljer. Marmor är ett mycket omtyckt och populärt naturmaterial som kan användas till matbord. Stenen är enastående vacker, men känslig mot både värme och vätskor. 

Närbild på Amelia runt matbord

 

Oljat eller lackat matbord?

Det finns både fördelar och nackdelar med ett oljat respektive lackat matbord. Ett massivt, oljat matbord är alltid en trygghet när bordet får en fläck eller repa, då det enkelt kan slipas lite lätt och oljas in på nytt. Oljade bord kräver dock lite mer skötsel än lackade bord, då de bör oljas in två till tre gånger per år. Det är extra viktigt att olja in bordet i början eftersom träet fortfarande absorberar fukt och inte blivit mättat. 

Däremot är ett lackat matbord i princip underhållsfritt, så länge det används med varsamhet. Lacken täcker träets porer och bildar som ett starkt ytskikt, vilket gör att bordet är enkelt att torka av. Nackdelen med ett lackat bord är att det inte går att återgälda repor och märken som uppstår.

Dessutom finns det även en taktil skillnad mellan ett oljat och ett lackat matbord. Oljan ger ett varmare intryck och är mjukare att beröra. En lackad möbel upplevs ofta som kallare och hårdare att vidröra.