Sköt om dina möbler för en lång livslängd

Skötselråd

Vårda dina möbler för en lång livslängd!

En möbel är en investering som ska kunna användas under flera decennier. Därför måste den underhållas och skötas väl. Här får du några tips om hur du ska sköta dina möbler för att de ska hålla sig fräscha och få en fin patina allt eftersom de åldras.

Sköt om dina fårskinnsmöbler för lång livslängd

Tips & Trix

Skötselråd Fårskinn

Fårskinn

  • Dammsug möbeln regelbundet. Ofta behöver inte fårskinn någon ytterligare rengöring, skulle det ändå behövas finns det speciellt framtagna rengöringsmedel.
     
  • Tänk på att skinnet mår bra av att vädras och skakas då och då.
     
  • Använd klisterrulle till löst sittande smuts.
  • Utsätt inte skinnet för långvarigt direkt solljus.
     
  • Fårskinn kan oftast tvättas i maskin i ett 30 gradigt ullprogram eller handtvätt. Använd milt schampo med PH 3,5–5,5. Dosera måttligt och låt fårskinnet torka hängande eller liggande på galler. Sträck lätt. Mindre fläckar kan sköljas av för hand.

Sköt om dina möbler i läder för lång livslängd

Tips & Trix

Skötselråd Läder

Läder är ett fantastiskt material som bara blir vackrare med åren. Rätt skött är det starkt och tåligt vilket gör det till ett utmärkt material för möbler. Läder är ett levande material med naturliga färgskiftningar och variationer. Ju finare läder, desto mjukare och behagligare, men också desto mindre behandlat och därmed känsligare.

Läder

Läder är ett fantastiskt material som bara blir vackrare med åren. Rätt skött är det starkt och tåligt vilket gör det till ett utmärkt material för möbler. Läder är ett levande material med naturliga färgskiftningar och variationer. Ju finare läder, desto mjukare och behagligare, men också desto mindre behandlat och därmed känsligare.

I samarbete med Leather Masters Scandinavia

  • De flesta material skapade av naturen är svåra att överträffa. Läder är ett sådant exempel. Det är få material som utstrålar kvalité, stil och mode såsom läder.
     
  • De flesta läder har försetts med någon typ av ytskydd. Då möbeln används tillförs fett från t.ex. händer och nacke. Om man inte rengör och återskyddar lädret regelbundet löser kroppsfettet långsamt upp ytskyddet. Utan ytskydd kryper fett in i lädret där det bildar stora mörka fettfläckar eller färgsläpp som resultat. Var noga med att regelbundet rengöra och återskydda. Det är du som avgör lädrets livslängd och elegans.
     
  • Innan möbeln tas i bruk, behandla gärna med Leather Protection Cream. Detta gäller särskilt känsliga anilin-läder, som har ett litet eget skydd. Behandla speciellt de delar som kommer i kontakt med huden, så som armstöd och nackpartier.
  • Tänk på att skinn är ett naturmaterial och har därför oregelbundenheter/strukturskillnader i ytan. Varje enskilt skinn tar upp färger olika och därför kan färgnyanser uppstå mellan olika möbler.
     
  • Skinn är elastiskt och sträcker sig, speciellt på sittytor.
     
  • Skinn är känsligt mot direkt solljus.
     
  • Tänk noga igenom vem som kommer att använda den nya möbeln och hur. Kommer barn och djur att vistas i soffan bör man tänka på att vissa typer av läder kräver mycket omvårdnad för att klara sådana påfrestningar. Läs mer om lädertyperna nedan.
  • Anilin är ett genomfärgat läder utan täckfärg eller ytlack. Naturliga märken såsom exempelvis gödselfläckar och taggtrådsmärken finns kvar på lädret för att behålla så mycket som möjligt av den naturliga känslan. Anilin har extremt hög komfort och andas mycket, men är samtidigt känsligt för spill och fläckar. Äger man en möbel i anilinläder är det extra viktigt med underhåll så att lädret alltid har ett fullgott skydd och åldras vackert.
     
  • Semianilin är ett anilinläder som ytbehandlats med ett extra skyddslager för att öka tåligheten mot fläckar. De naturliga märkena som återfinns på ett anilinläder finns i vissa fall även kvar på ett semianilin. Detta läder har generellt bra komfort och god andningsförmåga.
     
  • Täckfärgat/Spaltläder  läder har, som hörs på namnet ytterligare skydd och färg på ytan. Andningsförmågan och komforten begränsas något av ytbehandlingen, men den ger istället ett motståndskraftigt och tåligt läder. Madras och Soleda är ett läder av den här typen.

    Spaltläder framställs genom att man maskinellt spaltar hudar i två eller tre lager före garvningen. Spalt skiljer sig från annat läder genom att det inte har någon verklig narv (narv är hårsidan på lädret). Detta försöker man ibland ersätta genom behandling med lack eller annan massa på den ena sidan, vilket ofta ger en påfallande likhet med narvläder.
     
  • Bycast är ett spaltläder med en polyretanyta, det vill säga plast. Bycast är blankt och i regel mycket tåligt mot fläckar.
     
  • Nubuck är slipat anilinläder som är helt öppet. Det har en mockaliknande känsla och är ytterst känsligt mot spill. Nubuck är inget lämpligt material på en möbel som används ofta.
     
  • Bonded tillverkas av återvunnet läder. I en högteknologisk process binder man samman läderfibrerna för att sedan färga och ytbehandla. Resultatet blir ett mjukt, slitstarkt och prisvärt material. Används exempelvis i stolsitsar.
  • Innan möbeln tas i bruk, behandla gärna med Leather Protection Cream. Detta gäller särskilt känsliga anilin-läder, som har ett litet eget skydd. Behandla speciellt de delar som kommer i kontakt med huden, så som armstöd och nackpartier.
     
  • För att förhindra att lädret bleknar eller torkar ut, undvik att placera möbeln i direkt solljus eller för nära någon värmekälla, lämna en luftspalt på 2–3 decimeter.
     
  • Använd en torr mjuk trasa för vanlig rengöring. Använd inte dammsugare, eftersom det kan repa ytan.
     
  • Vid behov, torka eller gnugga försiktigt hela ytan med en ren och mjuk trasa som vridits ur i rent vatten.
     
  • Läderkräm och läderolja bör användas regelbundet beroende på lädrets skick.
    Varning: Om ytan är skadad eller sliten, kan läderkräm eller läderolja göra att färgen förändras något.
     
  • Använd rätt rekommenderade lädervårds produkter beroende på skinn. Följ anvisningar från leverantören. Använd inte kemiska ytbehandlingsmedel, rengöringsmedel eller tvållösningar.
     
  • Prova gärna Leather Masters Problemlösare

Sköt om dina trämöbler för lång livslängd

Tips & Trix

Skötselråd Trämöbler

Naturen har skapat en mängd olika träslag som är lämpliga till möbler. Trä är ett levande material vars ådring redan från början har en naturlig variation i mönster, färgton och lyster. Träet kan också ytbehandlas på många olika sätt. Hur tålig ytan är beror på vilken ytbehandling den har fått och träslagets hårdhet. Detta avgör också vilken typ av skötsel träet ska ha.

Trämöbler

  • Skydda ytan mot direkt solljus då det påverkar ytans färg. Variera placering av de föremål som eventuellt står på möbeln för att undvika permanenta färg och ljusskillnader.
     
  • Dammtorka möbelytan regelbundet med lätt fuktad duk och eftertorka med torr trasa. Det går också att rengöra ytan med lite handdiskmedel och ljummet vatten på en väl utkramad trasa.
     
  • Använd aldrig akaliska eller aggresiva rengöringsmedel. Använd inte heller lösningsmedel eller preparat som innehåller slipmedel.
     
  • Ställ aldrig heta föremål på ytan utan använd underlägg.
     
  • Torka upp spill från vätskor omedelbart. Fanérade ytor är speciellt känsliga mot vätska.
     
  • Använd möbeltassar under benen för att skydda golvet.
     
  • Förvaring av tilläggsskivor eller iläggskivor till bord. Viktigt att alltid förvara dina extra skrivor i samma klimat som matbordet. Förvara de tex i garderoben på samma våningsplan och ej i källare då trä är ett levande material som är känslig för fukt. 
  • Inoljning
    Inoljning kan med fördel göras 2–3 gånger per år eller vid behov. När möbeln är ny behövs ofta flera inoljningar då träytan snabbt torkar när den kommer i kontakt med luften. Tänk på att olja in båda sidor av träskivor, exempelvis över och undersidan på matbord, för att förhindra sprickbildning.
     
  • För att behålla träets kvalitet och naturliga utseende rekommenderas att möbeln oljas in med vaxolja. Vaxoljan kan användas på både obehandlad och tidigare oljad yta. Den ger ett unikt, effektivt skydd mot fläckar från vätskor och gör att möbeln blir lättare att göra ren. Vill man bara ha en "ren" oljebehandling använder man en bra möbelolja.
     
  • Underhåll
    Genom att underhålla oljat trä förstärks ådringen samtidigt som träet skyddas. Olja gnids in i träfiberriktningen. Innan ytan torkar (ca 15 min) kan man slipa med fint slippapper eller slipsvamp och torka med en torr trasa. Helt torr är inte ytan förrän efter ett par dagar.

    Vid lättare märken eller fläckar kan en slipsvamp användas i träfibrernas riktning. Området ska sedan oljas in igen efter slipning. Hör med din säljare vilken olja som rekommenderas till din produkt.
     
  • Regelbunden skötsel
    Du bör dammtorka den oljade ytan ofta och vid behov tvätta med en mild såplösning på en trasa. Var noga med att torka torrt efteråt. Använd inte förtunning eller starka rengöringsmedel. Fanerad oljad yta är speciellt känslig för vätska. Träets fiber reser sig vid kontakt med vatten och ytan känns då sträv.

    Fläckar av kaffe, te, rödvin eller liknande måste torkas bort direkt för att inte tränga in i träet. Använd gärna underlägg till det oljade matbordet.

    Viktigt: Heta föremål som kommer i kontakt med en oljad yta samt vätska som inte torkas upp omgående kan orsaka missfärgningar. En oljad yta är ömtålig för vassa föremål som kan orsaka repor och jack.

  • Regelbunden skötsel
    Ofta behövs ingen speciell ytbehandling utan dammtorkning räcker långt som skötsel.
     
  • Om träet blivit smutsigt kan det slipas med ett fint sandpapper medan lättare smuts kan gå bort med ett radergummi
    .
  • Tryck och slagmärken kan man reparera genom att pensla på hett vatten vilket gör att träet reser sig. Slipa sedan med ett fint sandpapper dagen efter. Tänk på att järn kan ge svarta märken på ek-skivor eftersom garvsyran i ek reagerar med järnet.

Lackade ytor är oftast lättskötta då det för det mesta endast behöver torkas av. Vita lacker kan vara speciellt känsliga för färgämnen i livsmedel så var noga med att torka av ytan fort vid spill.

  • Regelbunden skötsel
    Torka med en fuktig trasa och eventuellt ett milt rengöringsmedel. Eftertorka med en torr trasa.
    Använd inte rengöringsmedel med slipmaterial i.
    Microfiberdukar kan repa känsliga lackade ytor.
    Lägg inte plastduk utan textilklädd baksida på en klarlackad träyta då ämnen i lackskiktet kan vandra till plasten eller tvärtom. Det gör att duken häftar fast och bordsytan skadas.

    Viktigt: Heta föremål som kommer i kontakt med en lackad yta samt vätska som inte torkas upp omgående kan orsaka missfärgningar. En lackad yta är ömtålig för vassa föremål som kan orsaka repor och jack.
     
  • Behöver ytan fräschas upp används en möbelpolisch, som poleras in med mjuk trasa. Då kan lättare repor och smuts lösas upp.

Sköt om dina möbler i textil för lång livslängd

Tips & Trix

Skötselråd Textil

Textil

Textilmöbler finns i alla möjliga former och färger och därför är det viktigt att du lär dig ta hand om din möbel på rätt sätt. Följ alltid tillverkarens skötselråd.

Idag är det till exempel vanligt att textilmöbler kräver kemtvätt. Det är inte bara slitstyrkan som avgör hur länge ett möbeltyg håller, med rätt skötsel kan även ett tyg med låg slitstyrka hålla i många år.

I samarbete med Leather Masters Scandinavia

  • Skydda möbeln från direkt solljus.
     
  • Impregnera gärna möbeln med textilspray innan du börjar använda den. Smuts och fläckar är då lättare att ta bort.
     
  • Dammsug möbeln regelbundet.
     
  • Ta bort fläckar med en gång. Gnid inte, sug bara upp med en trasa. Fläckborttagningsmedel bör bara användas efter att de först provats på en mindre synlig del av tyget.
     
  • OBS! Tyger som innehåller lin och eller viskos bör ej rengöras med vattenbaserade produkter, använd istället Dry Shampoo.

Problemlösaren >

 

  • Bomull Naturmaterial. Tyget har en hög slitsyrka och hög absorptionsförmåga. Skön att sitta på.

  • Linne Naturmaterial. Tillverkat av växtfiber från lin. Tyget har en fin glans och mjuk känsla.

  • Polyester Syntetfiber. Tyget har en hög slitstyrka och varken töjs eller skrynklas.

  • Blandmaterial Vanligast förekommande i möbelklädslar då de olika materialen kompletterar varandra och man får ett tyg som är både slitstarkt, skönt och smutsavvisande. Tyget kan bestå av olika blandningar av syntetiska och naturliga fibrer.

Skydda dina möbler med Leather Master Scandinavias trygghetspaket. 

Vid köp av utvalda möbelvårdspaket berättigar det dig till en femårig servicegaranti för oförutsedda fläckar, brännmärken och skador på möbelklädseln. Denna servicegaranti kan endast tecknas i samband med köp av ny/omklädd möbel. Dina rättigheter som konsument försämras inte av denna garanti utan utgör ett tillägg.

Garantin gäller för ny/omklädd möbel, som användes i hemmiljö, klädd i läder eller textil avsedd för möbler. Möbeln ska vara leveransgodkänd innan registrering.

Så här funkar det - Servicegaranti >

  • Gäller för ny/omklädd möbel, som användes i hemmiljö, klädd i läder eller textil avsedd för möbler.
  • Möbeln skall behandlas enligt medföljande instruktioner innan möbeln tas i bruk.
  • En Textile Protection räcker till tre sittplatser. Vid köp av mer än tre sittplatser i textil ska en extra Textile Protection inhandlas. 
  • Skötselinstruktionerna skall följas under garantitiden.
  • Nytt läder/textilvårdpaket skall inhandlas vid köptillfället av möbeln och därefter 1 gång per år, samt kvitteras på www.servicegaranti.se. Spara kvittot! 
  • Möbeln ska vara leveransgodkänd innan registrering
  • Servicegarantin registreras på www.servicegaranti.se senast fem dagar efter leveransgodkänd möbel.
  • Garantiskada SKALL rapporteras till Leather Master INOM 5 DAGAR.

    Vid skada eller fläckar kontakta Leather Masters supportavdelning 031-69 51 50
     
  • Servicegarantin är personlig och kan ej överlåtas
  • Garantin gäller ej — Möbler klädda i mocka, nubuck, bycastläder, chintz, siden, mohair eller fårskinn

Kontakta Leather Master >
Vid fläckar, skada eller för tips och råd. 

  • Ta bort fläckar med en gång. Gnid inte, sug bara upp med en trasa. Fläckborttagningsmedel bör bara användas efter att de först provats på en mindre synlig del av tyget.
     
  • OBS! Tyger som innehåller lin och eller viskos bör ej rengöras med vattenbaserade produkter, använd istället Dry Shampoo.
     
  • Använd alltid vita trasor (för att slippa missfärgning) och undvik att fukta ett ulltyg i större omfattning då detta riskerar kvarstående fläckar.
     
  • Ett skumtvättmedel kan vid behov även användas för en grundligare rengöring om detta tillåts i tygets specifikation. Avtagbara tyger kan antingen vattentvättas eller kemtvättas enligt specifikation för respektive tyg.
     
  • Stearin

    Stearin tas enklast bort genom att kylas ned med en plastpåse fylld med is. Skrapa sedan bort stearinet med en trubbig kniv. Mindre tygstycken kan läggas i frysen en stund. Ett annat sätt är att lägga ett kaffefilter på fläcken och stryka över med svag värme. Filtret fungerar då som ett läskpapper och suger upp stearinet.
     
  • Smutsfläckar

    1. Blöt en microfiberduk under kranen i hett vatten.
    2. Tillsätt en textilrengöringsprodukt och vrid ur hårt.
    3. Vik och rulla duken runt en svamp till en hård rulle.
    4. Dra rullen fram och tillbaka i olika riktningar över de smutsiga partierna så att smutsen lyfts upp från tyget.

Det finns tre olika sätt att testa ett tyg: Martindale (slitstyrka), ljushärdighet (ljuskänslighet) samt pilling (noppighet).
 

  • Martindale (slitstyrka)

    Martindale är ett mått på hur tåligt ett tyg är, det vill säga hur mycket nötning det tål. Man tar fram ett tygs Martindale-värde genom att testa hur många varv en tygklädd platta kan snurras mot tyget utan att några maskor går. Värdet anger antalet varv. Ju högre Martindale-värde, desto slittåligare tyg. Ett sammetstyg har exempelvis ofta ett värde på över 100.000 Martindale.

    Som riktmärke för soffor kan man använda följande:

» Hemmiljö med måttligt slitage, minst 15.000 Martindale
» Hemmiljö med starkt slitage, mer än 30.000 Martindale
» Offentlig miljö, mer än 50.000 Martindale
 

  • Ljushärdighet (ljuskänslighet)

    Ett tygs ljushärdighet mäts i gråskala eller blåskala och mäter tygets förmåga att motstå solljus, det vill säga hur UV-beständigt tyget är och hur bra färgerna håller i längden. Skalan går från 1–8 och är exponentiell, vilket betyder att en ljusäkthet på 5 är dubbelt så bra som 4. Vi rekommenderar minst 4 och värden över 6 är extremt bra. Vi kan vid förfrågan erbjuda dessa fakta för alla våra tyger men har inte skrivit ut det på alla soffor på vår sida.
     
  • Pilling (noppighet)

    Pilling mäter tygets noppighet, det vill säga överskottsfibrer som kan lossa från klädseln. Detta uppstår när fibrer dras loss ur tygets yta vid slitage och kan göra att tyget ser slitet och noppigt ut. Detta påverkar inte slitstyrkan i tyget men kan med tiden påverka utseendet. Pilling mäts i skalan 1–5.
Sköt om dina möbler i metall för lång livslängd

Tips & Trix

Skötselråd Metall

Metall

Både aluminium och krom är avvisande mot smuts och vätskor men var uppmärksam på att även vatten kan orsaka fläckar och rost. Allmänna råd för metall är att torka av ytan med en mjuk trasa som är fuktad i såpvatten. Använd aldrig lösningsmedel på lackerad eller ytbehandlad metall.

Lär dig mer om skötselråd för din sten, marmor eller betong.

Tips & Trix

Skötselråd Marmor / Betong / Sten

Marmor / Betong / Sten/

Marmor består av tätt polerad kalksten och är ett poröst material och därmed känsligt för fukt och luftföroreningar. Därför ska du vara extra noggrann med hur du använder och underhåller skivan.

Vin, vinäger, ättika, kolsyra och andra sura livsmedel kan orsaka stora skador på stenen. Även vatten kan påverka marmorn om det inte torkas bort snabbt.

  • Använd underlägg till alla glas och skär ingenting direkt på skivan. Då håller du den fri från frätskador.
     
  • Använd aldrig sura rengöringsmedel på skivan.
     
  • Ta bort löst damm och smuts med en mjuk borste.
     
  • Rengör skivan genom att doppa en kökshandduk i ljummet såpvatten eller milt diskmedel och stryk sedan varsamt över hela marmorskivan.
     
  • För de ordentligt smutsiga partierna kan du använda den ruggade sidan av en tvättsvamp. Testa först på ett mindre synligt parti, så att du märker om den är för hård. Skölj sedan med vatten och torka torrt med en trasa.
     
  • Nya skivor bör alltid behandlas ett par gånger i början. Stryk på ett tunt lager med tunn olja. Låt det ligga och gro in i stenen över natten och torka på morgonen bort eventuella rester. På samma sätt underhåller du sedan skivan ett par gånger om året, det ger den både en vacker lyster och en skyddande effekt.

Vid skötsel av kalksten bör man tänka på att de är känsliga för syror. Därför ska man aldrig använda sura rengöringsmedel som kan orsaka frätmärken. Andra sura vätskor som vin, ättika, vinäger och fruktjuice är också olämpliga. Vid rengöring ska man använda vanliga rengöringsmedel som diskmedel eller såpa/stentvål som ej är citusbaserade.

Kalkstenen kan man slipa med ett våtslippapper korn 500 och efterbehandla med stentvål om man skulle få en fläck som inte går bort genom att torka med fuktad trasa.

Betong är ett sugande material som ska underhållas. För betong liksom för marmor är sura livsmedel de värsta fienderna. Rengör med ett milt rengöringsmedel som t.ex. diskmedel och vatten.

  • Använd inte slipmedel eller rengöringsprodukter som innehåller blekmedel, ammoniak eller som är citrusbaserade då de innehåller syra och kan skada naturmaterialet i betongen.
     
  • Använd alltid underlägg till varma föremål, föremål som kan repa bordet.
     
  • Använd underlägg till glas (särskilt om de innehåller alkohol eller citrusbaserade juicer).

    Ev. spill ska torkas upp omedelbart för att minska risken för permanenta fläckar. Eftersom betong är poröst så absorberas vätska som spills på ytan. Rödvin, kaffe eller tomatsås är några exempel på vätskor som lätt orsakar fläckar.
Sköt om din soffa för en lång livslängd

Tips & Trix

Skötselråd Soffor

Skötselråd soffor

Olika stoppningar behöver olika mycket arbete. En soffa i kallskum kan må bra av att få sina dynor vända och flyttade på med jämna mellanrum. Soffdynor med dunstoppning behöver mer arbete då de behöver puffas upp och vändas på för att behålla sin form.

Instruktionsfilm och tips hittar du under kategori Läder eller Tyg för just din soffa.

  • För att behålla spänst och pösighet i soffplymåer måste de puffas ordentligt. Vänd ofta på plymåerna (om möjligt) så slits de jämnare. Sitter man gärna på samma ställe i soffan och utan att plymån vänds eller puffas upp, bildas lätt veck i tyget.
     
  • Vid tvätt av plymåöverdrag kan de med fördel träs på dynorna innan tyget är helt torrt för att sträckas och formas efter plymån. Stryk eventuellt med ångstrykjärn när tyget sitter på.
     
  • Vissa tyger bleknar snabbare än andra, men som en tumregel kommer konstfibrer och ljusa färger att blekna minst. Vill du ha en soffa som ska stå i direkt solljus är det bättre att välja syntetiska fibrer än naturfiber.
Sköt om din bäddmadrass för bättre sömnkvalitet

Tips & Trix

Resår- och bäddmadrasser

Vi tillbringar en tredjedel av vårt liv i sängen. Hur bra vi sover har en avgörande betydelse för hur vi mår, vår prestationsförmåga och vår hälsa. Tillsammans med sängtillverkaren Hilding följer tips och råd för en ren, fräsch och allergivänlig sovmiljö.

Resår- och bäddmadrasser

  • Vädra kuddar och täcken. Ett par gånger i veckan bör du också vädra sängkläder, kuddar och täcken. En ytterligare fördel med regelbunden vädring är att sängkläderna känns både renare och fräschare när det är läggdags.
  • Tvätta täcken och kuddar. Minst en gång om året bör du tvätta dina och barnens täcken och kuddar. Kuddarna får gärna tvättas ytterligare några gånger om året.
     
  • Tvätta madrassfodral. Flera bäddmadrasser har ett avtagbart och tvättbart fodral. Om inte din har det så har vi på Hilding olika madrasskydd som håller kvalster på avstånd och som är lätta att ta av och tvätta. Tvätta gärna fodral och skydd varje eller varannan månad.
     
  • Håll koll på temperaturen. Försök att hålla en jämn värme i sovrummet under hela året. Det håller nere luftfuktigheten och det är viktigt i kampen mot kvalster. Ett torrt och relativt varmt sovrum är det som rekommenderas.
     
  • Vänta med att bädda sängen. Kvalster älskar fukt och värme och därför är det faktiskt en dålig idé att bädda sängen direkt när man vaknat på morgonen. Trots att dina föräldrar troligen alltid har sagt att du ska göra det!
     
  • Vädra. Vädra helst sovrummet fem–tio minuter om dagen. Inte med en liten springa i ett fönster, utan med drag, så att luften byts ut. Det blir däremot inte bättre av att vädra länge. Ett par minuter om dagen räcker.
     
  • Byt sängkläder ofta. För att hålla kvalstren borta bör du helst byta till rentvättade sängkläder varje vecka.

Rotera din säng 180 grader en till två gånger om året för att bibehålla ursprunglig komfort i sängen samt för att undvika och förebygga naturliga sättningar.

  • Resårmadrasser sköts bäst genom regelbunden och jämn dammsugning.
     
  • Vädring utomhus rekommenderas inte, speciellt om fyllningen är av naturlatex. Fuktigheten kan orsaka luktproblem och klädselns sömmar kan gå sönder när man flyttar ut tunga bäddmadrasser.
     
  • Latex- och skumgummifyllning kan ha en färsklukt men den försvinner i rumstemperatur. Detta går snabbare om man dammsuger madrassen på båda sidorna och lämnar sängen obäddad en stund.
Sköt om din matta för lång livslängd

Tips & Trix

Skötselråd mattor

Mattor

  • Undvik att dra möbler fram och tillbaka över mattan. Använd möbeltassar/hjulskydd under soff- och bordsben.
     
  • För att mattan ska slitas jämnt är det bra att vrida den då och då.
     
  • Viskos- /tencelmattor är känsliga för väta och fukt. De flesta mattor bör impregneras för en större motståndskraft. Testa alltid medlet först på en dold yta.

  • Förvara aldrig din matta vikt eller vakuum-förpackad.
     
  • Undvik direkt solljus, naturmaterial bleks lätt i stark sol.
     
  • Ibland kan korta fibrer/trådar krypa upp medan mattan lägger sig. Detta beror på den vävteknik som används för att tillverka mattan. Dessa kan enkelt klippas av eller dras igenom till baksidan.
     
  • Viss färgvariation kan ibland förekomma på vissa mattorna emellan där färgerna blandas för hand. Detta är helt normalt.
     
  • Att piska eller skaka en handtuftad matta gör att man utsätter den för hårda påfrestningar som kan leda till bristningar i mattan.
     
  • Använd halkskydd: Man kan minimera slitaget på mattan genom att använda sig av ett halkskydd. Skyddet förlänger livslängden på din matta och bidrar också till ökad säkerhet eftersom din matta ligger kvar bättre på sin plats. Halkskydd rekommenderas både till tunna och lite tjockare mattor. De kan också verka ljuddämpande.
  • Trasmattor
    Enfärgade trasmattor i bomull kan ofta tvättas i maskin, kolla dock alltid på mattans tvättråd innan. I färgade trasmattor finns det alltid överskottsfärger som i vissa fall kan färga ljusa inslag och frans.
    Randiga trasmattor i bomull tvättas i kallt vatten med såpa. Skura med mjuk panelborste i rändernas riktning på båda sidorna och skölj därefter väl i rändernas riktning. Häng mattan i långsidan i rändernas riktning. Det klassiska tillvägagångssättet genom att tvätta trasmattor på bryggan är fortfarande en metod som funkar utmärkt. Men du kan naturligtvis även använda altanen eller källargolvet som underlag.
     
  • Handvävda ullmattor och röllakansmattor
    Plantvätt med kallt vatten och milt rengöringsmedel gäller vid tvätt av hela mattan. Fläckar avlägsnas med en ren frottéhandduk, lite ljummet vatten och diskmedel/galltvål. Mattan kan bli något bubblig vid tvätt av hela mattan vilket dock försvinner efter några dagars användning.
     
  • Bambusilke
    Bambusilke går att tvätta men kan vara skört. Får du fläckar på kan du tvätta bort dom med en svamp eller trasa doppad i vatten eller i en lösning av vatten och mild tvål. Gnugga aldrig utan badda på fläcken. Använder du inte bara vatten var noga att med att det inte finns rester kvar av tvättmedlet när du är klar. Bambusilke som blivit blött kan ibland bli lite stelt då på grund av fiberns karaktär. Då kan man borsta upp luggen mjukhet med in fin borste. Det bästa är alltid att man tvättar hela mattan istället för fläckvis för att undvika skillnader i mattans utseende. Vid fläckvis tvätt är det bästa att rådgöra med en professionell mattvätt först.
     
  • Viskosmattor
    Viskos- /tencilmattor är känsliga mot väta. Vi rekommenderar att rengöring av viskosmattor endast görs av fackmän. Vissa fläckar och märken som uppkommit genom att objekt har varit placerade på mattan eller fläckar från vatten kan ofta tas bort med hjälp av ånga. Var noga med att inte komma för nära med ångan. Borsta efter ångan sen försiktigt mattans lugg för att ta bort märken/fläckar. För envisa fläckar/märken kan man behöva upprepa proceduren. Använd inga medel. Gnugga Inte, då du riskerar att arbeta in smutsen i mattans fibrer.
     
  • Fårskinn/lammskinn
    Fårskinn är smutsavvisande och att lufta och vädra kan räcka långt, men behöver det ändå tvättas är det mycket enkelt. Vid lätt nedsmutsning dammsug, använd klisterrulle eller torka av med svamp och ljummet vatten.

    Ullprodukter tvättas bäst för hand i ljummet vatten och vid behov med en mjuk trasa. Kraftigt nedsmutsade bör blötläggas i kallt vatten före tvätt. Låt gärna skinnet ligga i kallt vatten över natten. Använd ett milt flytande tvättmedel (ullschampo), fritt från enzymer, fosfater, peroxider, alkalier och blekmedel. Använd rikligt med vatten. Använd inte blekmedel. För torkning hängs skinnet upp i två hörn eller plan torkas. Torka i rumstemperatur. Utsätt inte skinnet för stark värme eller direkt solljus. Medan skinnet fortfarande är fuktigt, drag och gnugga skinnet för att återfå mjukheten och smidigheten. Skinnet får inte strykas! För att ge skinnet riktigt fin lyster igen kan du borsta det med mjuk borste.
     
  • Wilton
    Fläckar tar du bort med lite ljummet vatten, diskmedel/galltvål och en ren och ljus frottéhandduk. För tvätt av hela mattan bör mattan lämnas till en auktoriserad mattvätt för plantvätt. Detta gäller både wiltonmattor och andra maskinvävda mattor med jutebaksida.
     
  • Akrylgarnsmattor
    Akrylgarnsmattor är oftast märkta med vatten tvätt 40°C. Maskintvätt går då utmärkt om maskinen är tillräckligt rymlig.
     
  • PET-mattor
    Om mattan ligger utomhus under längre regnperioder behöver den hinna torka upp ordentligt mellan användningarna. Fibern kan på sikt försämras om mattan inte hinner torka upp. Förvara den torra mattan rullad och emballerad under perioder då den ej används. Vik aldrig din matta.

    Utsätts mattan för salt eller klorerat vatten behöver den sköljas rent ordentligt med kranvatten med jämna mellanrum.

    Mattan är ej maskintvättbar.

    Om hörnet/kanten på din matta reser sig, blöt ned området och rulla mattan åt motsatt håll. Vänta i några minuter, rulla sedan ut mattan igen. Vid behov kan en tyngd lämnas på mattan under torktiden.
     
  • Mattor med gummibaksida
    Har du en gummerad matta ska du aldrig hänga den med latexsidan mot solen. En gummerad matta måste alltid rullas med rätsidan utåt för att undvika uppstående kanter. Om du torkar golvet eller tvättar mattan, se då till att golvet/mattan är helt torrt innan du lägger på mattan. Annars finns det risk att gummisidan fastnar i golvet.


    Mattor med gummibaksida kan du spola av med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. De kan även skuras med mjuk borste eller svamp och vanligt tvättmedel i 40°C. Skölj ordentligt och torka plant.

  • Plastmattor
    Dammsug mattan regelbundet för enkel rengöring.

    Fläckar tas bort med hjälp av fuktad mjuk trasa eller svamp. Skrubba ej. Ketchup spolas bort omgående, gnugga ej!

    För mindre mattor, hand- eller fintvätt, 30°C. Ej centrifugering eller torktumling. Större mattor rengöres med hjälp av golvmopp, handtvätt i badkar / i stort kärl /utomhus alternativt kemtvätt.

    Skaka mattan försiktigt, var aktsam om svetskanten. Vid behov, forma genom att sträcka i vått tillstånd. Plantorka gärna.

    Vid dropptorkning, häng över flera linor.

  • Bomullsmattor kan krympa ca 5 % på bredden och 8 % på längden vid tvätt i 30°C. Även vid tvätt av övriga mattor får man räkna med viss krympning. Alla mattor bleks med tiden och får oftast vackrare och mjukare färger. Bomullsmattor bleks fortare än andra mattor.
     
  • Vid handvävda mattor kan storleken på din matta variera med +-4 % mot storleken som anges, detta är helt normalt då mattan vävs för hand.
  • Lämna alltid in din matta till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt. Efter tvätt kan mattan i vissa fall bli ”bubblig” detta brukar försvinna efter användning.
     
  • Undvik kemtvätt i den mån det går, vätskorna torkar ut fibrerna i mattan.
     
  • Mindre fläckar - Ta alltid bort fläckar direkt när de uppstår.
    Mindre fläckar tas lättast bort på de flesta mattor genom att direkt angripa fläcken med en ren handduk/trasa, ljummet vatten och en droppe diskmedel eller galltvål. Skumma upp medlet med ljummet vatten och gnugga försiktigt. Torka sedan försiktigt bort fläcken.
    Denna metod brukar fungera bra på de flesta typer av mattor, både syntet- och ullmattor.
     
  • Dammsugning
    En mattas livslängd beror mycket på skötseln. Gör till en vana att dammsuga din matta minst en gång i veckan och häng ut den för vädring någon gång per år.

    Dammsug mattan på båda sidor och under (på golvet). Använd alltid planmunstycke till dammsugaren när du dammsuger, reglera ned styrkan, dammsug aldrig fransen på en matta då den riskerar att skadas. Avsluta med att dammsuga i luggens riktning. Du kan enkelt känna efter i vilken riktning luggen ligger, stryk med handen längs med mattan. Om luggen känns mjuk är det i luggens riktning du känner, känns den däremot sträv och reser sig är detta mot luggens riktning.

    Viktigt att komma ihåg är att lyfta dammsugarmunstycket efter varje rörelse så att man inte för det fram och tillbaka! Var också rädd om fransarna så att dessa inte sugs in i munstycket.

När mattan är ny kan det förekomma att det finns en del överskottsull/mattludd i den. Mattor av speciellt naturmaterial kan ludda av sig mycket första året. På persiska mattor försvinner detta oftast efter 1-2 dammsugningar medan i t ex indiska mattor kan det sitta i längre. Dammsug mattan ofta utan borste för att få bort överflödiga fibrer. Försök inte dammsuga bort allt på en gång utan låt det ta den tid det tar för att minska slitaget på mattan.

  • Finns det någon fördjupning eller tryckmärke i mattan efter en möbel eller dylikt kan det enkelt tas bort. Börja med att skölja en trasa i kallt vatten, lägg ut den över det område som är nedtryckt. Ta sedan ett strykjärn och stryk över trasan, ett par gånger, i luggens riktning. Har märket inte försvunnit kan du upprepa behandlingen.
     
  • Tryckmärken på mattor kan också avlägsnas enkelt genom att fukta luggen med ljummet vatten tex med en sprayflaska och blåsa lätt med hårtork samtidigt som du borstar upp luggen.
Sköt om dina möbler i laminat för lång livslängd

Tips & Trix

Skötselråd Laminat

Laminat

  • Torka ytan med en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. Torka sedan torrt med en torr trasa. Använd inte rengöringsmedel med slipmaterial i, stålull, skurpulver, slipande svampar och liknande eftersom det kan ge repor och blanka fläckar på de ytor som rengjorts.
     
  • Skär aldrig med vassa föremål direkt på bordsskivan.
     
  • Undvik värme och använd alltid grytunderlägg.
     
  • Skydda ytan mot mekaniskt slitage som tex botten på en keramisk kopp som kan skada ytan permanent.
     
  • Torka av vatten så fort som möjligt, om vatten får stå kvar på skivan kan det tränga in i stommen genom skarvar och kanter.
  • Ränder kan bildas om ytan rengörs med organiska lösningsmedel, tillsammans med kallt vatten och gamla dukar. För att säkerställa att inga ränder uppstår vid rengöring rekommenderar vi att torka av ytan med varmt vatten och sedan torka den med vanligt papper, handdukar eller mikrofiberdukar.
     
  • För lätta fläckar räcker oftast att torka med en mjuk ren trasa (torr / fuktig). Om du använder en fuktig trasa, torka ytan torr med ett papper eller mikrofibertrasa direkt för att undvika torkfläckar.
     
  • Ett fönsterputsmedel med ammoniak gör att vätskan som man torkar med dunstar väldigt snabbt och då blir det inga torkfläckar.
     
  • För hårt smutsade ytor rengör med varmt vatten och lite diskmedel, i en ren trasa eller mikrofiberduk. Använd alltid vanliga hushålls rengöringsmedel eller tvål som inte har några slipande ingredienser. Torka sedan med vatten, ta bort alla spår av rengöringsmedlet, för att förhindra att ränder uppstår. Eftertorka ytan med en ren, absorberande trasa eller hushållspapper.
     
  • Följande rengöringsmetoder får absolut inte användas:
    Skurande- och slipande metoder (slippulver, slipmedel ex. Vim, skursvampar, stålull)
    Rengöringsmedel med starka syror
    Lösningsmedel
    Ånga
Sköt om din möbel i linoleum för lång livslängd

Tips & Trix

Skötselråd Linoleum

Linoleum

Linoleum är ett naturmaterial. Ordet ”Linoleum” betyder linolja och anger den karaktäristiska komponenten i linoleum. Bindemedlet i linoleum kommer från växtriket och utgörs av härdande vegetabiliska oljor som linolja och tallolja kombinerade med träharts. Linoleum från tex HansK är grundbehandlat vid tillverkningen vilket gör ytan lättstädad. Ytans tålighet är god mot de vanligaste förekommande fläckar som kan uppstå på ytor

  • Rengör ytan med en tvålbaserad rengöringsprodukt utspädd i vatten, alternativt handdiskmedel eller pH-neutralt rengöringsmedel vid lätt nedsmutsning.
     
  • Vid svårare fläckar kan en vit nylonduk användas för att gnugga lätt med vid rengöringen. Torka ytan torr efter rengöringen.
     
  • Använd täta underlag för blomkrukor, tallrikar, kaffekoppar mm där spill kan riskeras.
     
  • Ta bort alla fläckar så fort som möjligt och torka ytan torr efter rengöringen.
     
  • Tänk på att Linoleum är mjukt och djupare skador i ytan är permanenta, skydda därför din möbel mot skador med hjälp av underlägg. Många ytligare märken försvinner dock ofta av sig själva med tiden då ytan har en viss självläkande effekt. 
     
  • Ytans tålighet är god mot de vanligaste förekommande fläckar som kan uppstå på ytor men är ej resistent mot långvarig påverkan av alkali (rengöringsmedel med höga ph-värden).

Tips & Trix

Skötselråd HI-MACS®

HI-MACS®

 

HI-MACS® är slitstarkt och hållbart material, men som alla andra material kan det skadas om det missköts.

  • HI-MACS® är ett porfritt material och kan därför torkas av med en fuktad trasa eller en rengöringssvamp med ett milt rengöringsmedel, exempelvis allrengöringsmedel. Om du har en matt yta kan även produkter med milt slipande/polerande egenskaper användas.
     
  • Om ytan upplevs som smutsig och nergången, kan det vara nyttigt att med små cirkelrörelser torka hela ytan med ett milt polerande medel eller med en ”slipkudde” för att behålla ett enhetligt utseende på hela skivan. Vid riktigt svåra fläckar kan hela ytan slipas upp igen, men detta kräver professionell rådgivning.
     
  • Placera inte heta föremål, som tagits direkt ifrån ugn eller platta, på skivan. Underlägg ska alltid användas under värma kärl.
     
  • Även om mindre hack eller repor kan repareras, kräver djupare skador professionell åtgärd.
     
  • Starka syror

    Ämnen som återfinns i avloppsrensare, toalett- och ugnsrengöring, färgborttagning, penselrengöring, metallrengöring och rengöringsmedel som innehåller diklormetan eller aceton, ska användas med stor försiktighet. Om något av dessa ämnen kommer i kontakt med en HI-MACS yta, använd rikligt med såpvatten för att snabbt spola av ytan. Vissa av dessa ämnen kan, om de lämnas kvar på ytan, orsaka en blekning som kan vara svår att få bort.
     
  • Fläckborttagning

    Vissa problematiska fläckar, som fruktdrinkar och färgmedel från mat, kan kräva en mer aggressiv rengöring. Dessa fläckar kan tas bort med kraftfullt blekmedel följt av ordinär rengöring och avspoling med vatten. Blekmedel bör bara vara i kontakt med skivan mellan två till fem minuter. Nikotinfläckar eller brännmärken kan tas bort med hjälp av polerande rengöringsmedel eller genom att gnugga en Scotch-Brite i cirkelformade rörelser över området.