Ta hand om din bäddmadrass

 

Så håller du sängen fräsch, sover bättre och förlänger sängens livslängd. 

Förutom att välja rätt säng är bäddmadrassen en viktig del av sängen och bör väljas med omsorg. Madrassen är närmast kroppen när du sover och bidrar därför till en stor del av känslan i din säng. Den ska skapa en bekväm komfort genom att låta kroppen sjunka ner i underlaget. Samtidigt ska bäddmadrassen vara avlastande och tryckfördelande samt ge stöd åt svank och rygg.

Olika typer av bäddmadrasser

Bäddmadrasser erbjuds i många olika komforter och storlekar. Det finns tryckavlastande bäddmadrasser som formar sig efter kroppen och madrasser som består av en kärna av skum eller latex. Bäddmadrasser erbjuds i olika längder och bredder. Till en dubbelsäng kan du välja om du önskar en hel eller en delad bäddmadrass. Väljer du en hel bäddmadrass skapas det inget mellanrum i mitten av sängen vilket bidrar till en bekväm helhetskänsla. Till en ställbar säng passar en delad bäddmadrass utmärkt eftersom sängens huvud- och fotända går att justera. Fördelen med en delad bäddmadrass till en dubbelsäng är dessutom att du kan välja olika komforter på madrasserna.

 

Sköt om din bäddmadrass

Önskar du en säng med lång livstid är det smart att satsa på en bäddmadrass av hög kvalitet. En bäddmadrass förlänger livslängden på madrassen som är placerad under, eftersom den skyddar mot slitage och fukt. Sköt om bäddmadrassen genom att vända den 3–4 gånger per år. Vänd den både upp-och-ner och längs huvud- och fotända, för att skapa ett jämnt slitage och låta madrassen få in luft. Dammsug även alla sängens madrasser och tillbehör som sänggavel och förvaringsfickor med jämna mellanrum. På så vis hindras smuts och damm från att ta sig in i madrasserna. Om du har en uteplats eller balkong mår både bäddmadrass och täcken bra av att vädras utomhus i friska luften.

Det viktigaste i valet av bäddmadrass är att du väljer en madrass som du tycker är bekväm och som passar till din säng. Oavsett om du önskar en bäddmadrass som är sval, mjuk eller fast erbjuder vi något för dig. Vårt sortiment sträcker sig från olika typer av komforter och storlekar, allt för att du ska hitta den perfekta bäddmadrassen som passar dig och din kropp. Se till att investera i en bäddmadrass av hög kvalitet. Vår kunniga personal, både i butik och på kundservice online, finns här för att hjälpa dig i ditt val!

Hilding bäddmadrass i närbild

Hur ofta bör man byta bäddmadrass? 

En bäddmadrass bör bytas var 5–7 år eftersom damm och kvalster samlar på sig med åren. En bäddmadrass av högre kvalitet som sköts om väl kan i vissa fall hålla ännu längre. Det är alltid en fördel om bäddmadrassen har avtagbar klädsel. Då kan klädseln enkelt tvättas och bevara sina goda egenskaper. Bäddmadrasser utan avtagbar klädsel tvättas med hjälp av rengöringsskum.

Tänk på att en ny bäddmadrass inte räddar en dålig säng!

Hur ofta bör man byta säng? 

Livslängden för en säng är ungefär 15–20 år. Ditt sängbehov kan se olika ut beroende på vilket stadie du befinner dig i livet. I takt med att vi blir äldre förändras våra kroppar och behov. Därför är det viktigt att se till att din säng erbjuder dig den bästa möjliga komforten. Tänk på att vi i genomsnitt tillbringar 26 år av våra liv sovandes. Att investera i en god sömn är det bästa du kan ge dig själv!

En obäddad säng i ett soligt sovrum

Sluta bädda sängen! 

Hinner du inte bädda sängen på morgonen innan jobbet eller skolan? Då kan du med gott samvete låta bli. I sängen frodas nämligen bakterier och kvalster. Kvalster är spindeldjur som är så små att vi inte kan se dem med blotta ögat. Djuren trivs där det är varmt och fuktigt. Här är sängen tyvärr inget undantag. Kvalster lever på sådant som vi människor avger som hudavlagringar, hår och svett. Problemet med kvalster är att de avger ett allergiframkallande ämne som i värsta fall kan framkalla en besvärlig kvalsterallergi.

Genom att inte bädda sängen direkt på morgonen kan täcken och lakan hinna torka upp. Då skapas ett mindre trivsamt klimat för oinbjudna gäster som kvalster och bakterier. Genom att använda bäddmadrasskydd och byta sängkläder minst varannan vecka behåller du en god sänghygien. Med dessa enkla skötselråd blir sängen mycket fräschare, du sover bättre och sängen håller längre.

Sängexpertens 5 bästa tips för en god sänghygien 

1.  Använd bäddmadrasskydd. På så sätt skyddas madrassen under mot fukt och smuts. Tvätta skyddet en gång i månaden för att behålla en god sänghygien.

2. Byt sängkläder minst varannan vecka, oftare om du har småbarn eller djur i sängen. Tvätta sängkläderna i minst 60 grader för att smuts och bakterier ska försvinna.

3. Glöm inte att även tvätta täcken, kuddar och gosedjur, se till att de är ordentligt torra innan du börjar använder dem igen.

4. Dammsug och tvätta bäddmadrassens fodral minst varje halvår.

5. Unna dig mjuka och sköna sängkläder som förhöjer din komfort. Använd svala linnelakan på sommaren och varma bomullslakan under vinterhalvåret.

 

Person som bäddar sängen för en god sänghygien

Blå obäddad säng från Hilding i ett ljust sovrum.

Hilding - svensktillverkade kvalitetssängar 

Hildings utbud av sängar bäddar för ett tryggt val, så att du kan sova riktigt gott. Sedan 1939 har Hilding utvecklat och producerat sängar enligt svenska hantverkstraditioner. Deras hjärta slår för människan och miljön, där det ställs höga krav på material och produktion. Alla sängar tillverkas i Sverige och är Svanenmärkta. Sängarnas stommar är tillverkade av FSC®-certifierat trä från hållbara skogsbruk. Hildings sängar är dessutom klädda i avtagbart och tvättbart ECO-tyg. Tyget är tillverkat utan användning av vatten och PFC-kemikalier. Det gör Hilding till den enda sängtillverkaren där hela sortimentet är Svanenmärkt och rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet. Ett gott val för både din sömn och naturen.

Hilding erbjuder upp till 25 års garanti på sängar! Utforska Hildings sortiment av ramsängar, kontinentalsängar och ställbara sängar för att hitta den modell som passar dig.