Tips & Trix

Skötselråd Trämöbler

Naturen har skapat en mängd olika träslag som är lämpliga till möbler. Trä är ett levande material vars ådring redan från början har en naturlig variation i mönster, färgton och lyster. Träet kan också ytbehandlas på många olika sätt. Hur tålig ytan är beror på vilken ytbehandling den har fått och träslagets hårdhet. Detta avgör också vilken typ av skötsel träet ska ha.

Trämöbler

 • Skydda ytan mot direkt solljus då det påverkar ytans färg. Variera placering av de föremål som eventuellt står på möbeln för att undvika permanenta färg och ljusskillnader.
   
 • Dammtorka möbelytan regelbundet med lätt fuktad duk och eftertorka med torr trasa. Det går också att rengöra ytan med lite handdiskmedel och ljummet vatten på en väl utkramad trasa.
   
 • Använd aldrig akaliska eller aggresiva rengöringsmedel. Använd inte heller lösningsmedel eller preparat som innehåller slipmedel.
   
 • Ställ aldrig heta föremål på ytan utan använd underlägg.
   
 • Torka upp spill från vätskor omedelbart. Fanérade ytor är speciellt känsliga mot vätska.
   
 • Använd möbeltassar under benen för att skydda golvet.
   
 • Förvaring av tilläggsskivor eller iläggskivor till bord. Viktigt att alltid förvara dina extra skrivor i samma klimat som matbordet. Förvara de tex i garderoben på samma våningsplan och ej i källare då trä är ett levande material som är känslig för fukt. 
 • Inoljning
  Inoljning kan med fördel göras 2–3 gånger per år eller vid behov. När möbeln är ny behövs ofta flera inoljningar då träytan snabbt torkar när den kommer i kontakt med luften. Tänk på att olja in båda sidor av träskivor, exempelvis över och undersidan på matbord, för att förhindra sprickbildning.
   
 • För att behålla träets kvalitet och naturliga utseende rekommenderas att möbeln oljas in med vaxolja. Vaxoljan kan användas på både obehandlad och tidigare oljad yta. Den ger ett unikt, effektivt skydd mot fläckar från vätskor och gör att möbeln blir lättare att göra ren. Vill man bara ha en "ren" oljebehandling använder man en bra möbelolja.
   
 • Underhåll
  Genom att underhålla oljat trä förstärks ådringen samtidigt som träet skyddas. Olja gnids in i träfiberriktningen. Innan ytan torkar (ca 15 min) kan man slipa med fint slippapper eller slipsvamp och torka med en torr trasa. Helt torr är inte ytan förrän efter ett par dagar.

  Vid lättare märken eller fläckar kan en slipsvamp användas i träfibrernas riktning. Området ska sedan oljas in igen efter slipning. Hör med din säljare vilken olja som rekommenderas till din produkt.
   
 • Regelbunden skötsel
  Du bör dammtorka den oljade ytan ofta och vid behov tvätta med en mild såplösning på en trasa. Var noga med att torka torrt efteråt. Använd inte förtunning eller starka rengöringsmedel. Fanerad oljad yta är speciellt känslig för vätska. Träets fiber reser sig vid kontakt med vatten och ytan känns då sträv.

  Fläckar av kaffe, te, rödvin eller liknande måste torkas bort direkt för att inte tränga in i träet. Använd gärna underlägg till det oljade matbordet.

  Viktigt: Heta föremål som kommer i kontakt med en oljad yta samt vätska som inte torkas upp omgående kan orsaka missfärgningar. En oljad yta är ömtålig för vassa föremål som kan orsaka repor och jack.

 • Regelbunden skötsel
  Ofta behövs ingen speciell ytbehandling utan dammtorkning räcker långt som skötsel.
   
 • Om träet blivit smutsigt kan det slipas med ett fint sandpapper medan lättare smuts kan gå bort med ett radergummi
  .
 • Tryck och slagmärken kan man reparera genom att pensla på hett vatten vilket gör att träet reser sig. Slipa sedan med ett fint sandpapper dagen efter. Tänk på att järn kan ge svarta märken på ek-skivor eftersom garvsyran i ek reagerar med järnet.

Lackade ytor är oftast lättskötta då det för det mesta endast behöver torkas av. Vita lacker kan vara speciellt känsliga för färgämnen i livsmedel så var noga med att torka av ytan fort vid spill.

 • Regelbunden skötsel
  Torka med en fuktig trasa och eventuellt ett milt rengöringsmedel. Eftertorka med en torr trasa.
  Använd inte rengöringsmedel med slipmaterial i.
  Microfiberdukar kan repa känsliga lackade ytor.
  Lägg inte plastduk utan textilklädd baksida på en klarlackad träyta då ämnen i lackskiktet kan vandra till plasten eller tvärtom. Det gör att duken häftar fast och bordsytan skadas.

  Viktigt: Heta föremål som kommer i kontakt med en lackad yta samt vätska som inte torkas upp omgående kan orsaka missfärgningar. En lackad yta är ömtålig för vassa föremål som kan orsaka repor och jack.
   
 • Behöver ytan fräschas upp används en möbelpolisch, som poleras in med mjuk trasa. Då kan lättare repor och smuts lösas upp.