Så väljer du rätt soffa del 1

Soffan är många gånger hemmets mest använda möbel. Inte sällan speglar soffan vem vi är. Här sjunker vi ner efter en lång dag på arbete eller skola – för att ha fredagsmys, kvalitetstid med nära och kära eller för att ta en kort tupplur. En soffa är ofta en investering, där komfort och form ska hålla i många år. Det är därför viktigt att välja en soffa av hög kvalitet.

Vi på Tibergs Möbler erbjuder ett brett utbud av kvalitetssoffor för alla smaker. Handla din soffa i vår butik i Göteborg eller online. I Göteborgsbutiken kan du provsitta ett noggrant utvalt sortiment från olika välkända varumärken. Här finns möjligheten att bläddra bland tyg- och läderprover för att hitta din favorit. Vår personal finns på plats för att hjälpa dig. 
 

Vår webshop är alltid öppen. Här eftersträvar vi att erbjuda ett brett sortiment med unika valmöjligheter. Hos oss får du tips och råd på hur du väljer rätt soffa för dig och ditt hem. Vi erbjuder dessutom tyg- och läderprover som skickas till din hemadress, så du kan känna dig trygg i ditt val.

Vilken soffmodell passar dig?

Vi vet hur viktigt det är att välja rätt soffa. Därför är det bra att veta hur soffan ska användas, vilken storlek den får vara och vilken stil som önskas. Med vår breda kunskap kan vi hjälpa dig att hitta den soffmodell som passar dig och ditt hem. Soffan bör spegla dig, din livsstil och såklart din smak. Soffor erbjuds i flera olika modeller – därför har vi sammanfattat de vanligaste modellerna och deras egenskaper här.

Rak soffa

De flesta soffor säljs som rak 2-sits, 3-sits eller 4-sits soffa. Modellen är klassisk och passar i de flesta hem och inredningsstilar. Här ligger storleken till grund för hur många sittplatser soffan rymmer. En rak soffa är ett säkert kort om du har ett begränsat utrymme och inte vill att möbeln ska ta för mycket plats. Med en rak soffa skapas också fler möjligheter för dig att experimentera med olika soffbord och fåtöljer. Eftersom soffan är rak är du inte lika begränsad av soffans form och storlek. Här kan olika kombinationer av soffgrupp skapa den trivsamma känslan du eftersträvar. Kanske föredrar du en soffa med en eller två fåtöljer mittemot, eller ett långt och smalt soffbord som förstärker det raka formspråket. Här är det endast kreativiteten som sätter gränserna.

En rak soffa kan med fördel kompletteras med en fotpall eller pall i samma serie. Pallen kan användas som en förlängning av soffan och förvandla soffan till en divansoffa. Pallen kan också användas som en extra sittplats vid behov.

Se alla raka soffor →

Maxx_Br_broderna_anderssons_14-web.jpgBild: Maxx soffa från Bröderna Anderssons

Aria 3-sits Tyg Gianni Sand
Bild: Aria soffa från Furninova

Svängd soffa

En svängd soffa är en social soffa som genom sin form skapar en inbjudande känsla. Med mjuka och organiska linjer kan en svängd soffa bidra till en rofylld och trivsam inomhusmiljö. Soffan tar oftast lite mer plats jämfört med en rak soffa, men bidrar till en exklusiv och generös känsla. Svängda soffor erbjuds oftast i storlekarna 3-sits och 4-sits, där det finns gott om plats för mysiga hemmakvällar. En svängd soffa kan med fördel placeras i mitten av rummet med synlig rygg. Två svängda soffor som är placerade mot varandra kan skapa ett rum inuti rummet. Soffornas form blir som en naturlig inramning av en soffgrupp på ett mycket smakfullt sätt.

Se alla svängda soffor →

Divansoffor

En divansoffa är ett utmärkt alternativ för dig som önskar en soffa som både är bekväm att sitta och ligga i. Divansoffor består oftast av en rak soffmodul och en djupare divanmodul. Divanen kan placeras på antingen höger eller vänster sida och soffans två kortsidor är täckta med var sitt armstöd. En divansoffa är en perfekt soffa för hela familjen. Här finns gott om utrymme som skapar en inbjudande och öppen känsla i rummet. En divan är dessutom mycket platseffektiv och skapar många sittplatser på liten yta.

 Se alla divansoffor →

Bild: Britt divansoffa från Sits 

Nordic SET6. 2,5 sits + Hörn + 2,5sits. Armstöd Polo. Tyg West Begie. Soffbord Rowico Skye
Bild: Nordic hörnsoffa från Vilmers 

Hörnsoffor

Hörnsoffan är en klassisk modell som aldrig går ur tiden. En hörnsoffa är den soffmodell som utnyttjar utrymmet bäst och skapar flest sittplatser, där ingen golvyta går till spillo. Soffan är ofta byggbar och kan väljas i olika storlekar för att passa ditt hem. Vare sig du söker en liten eller stor hörnsoffa erbjuds möjligheten att kombinera soffan efter egna önskemål och utrymme En hörnsoffa kan inte sällan väljas med divan eller öppet avslut för ett mer livfullt intryck. Inte minst är en hörnsoffa en generös och inbjudande sittmöbel som bidrar till ett ombonat hem.

Se alla hörnsoffor → 

Soffa med öppet avslut/open corner

Är du på jakt efter en soffa med öppet avslut, också kallad open corner? Detta kan oftast väljas till de soffor som byggs ihop med moduler. Med öppet avslut menas att soffan inte har något armstöd på ena sidan. Det kan också vara en hörnsoffa eller divansoffa där själva hörndelen blir som en förlängning av soffan, men utan armstöd. Ett öppet avslut skapar en tillgänglig och inbjudande känsla och bidrar till att rummet känns mer öppet i sin helhet. Dessutom gör ett öppet avslut att soffan blir åtkomlig från fler vinklar.

Modulsoffor

Hittar du inte den perfekta storleken på soffa? Då kanske en modulsoffa kan vara lösningen. En modulsoffa är en byggbar soffa som monteras ihop av flera olika moduler. Här skapas möjligheterna för dig som vill anpassa soffan efter ditt hem och inte tvärtom. En modulsoffa kan byggas ihop i oändliga varianter som både liten och stor soffa, för få eller många sittplatser. Modulerna som erbjuds är bland annat 1-sits, 2,5-sits, 3-sits, divan, hörn och open corner eller öppet avslut. Soffan blir platseffektiv och anpassas precis så som du önskar.

Se alla modulsoffor →


Bäddsoffa BEDinside med Öppet avslut 140. Armstöd AMBASSADOR
Bild: Bedinside bäddsoffa från Hovden

Aslak Bäddsoffa utbäddad med sängkläder i roströd och beige färgBild: Aslak bäddsoffa från Innovation Living 

Bäddsoffa

En bäddsoffa är ett utmärkt alternativ för dig som bor trångt eller önskar extra sovplatser. Här får du två i ett, både en soffa och en säng – som passar i gästrum, vardagsrum eller sommarstuga. Bäddsoffor erbjuds i olika modeller, varav de vanligaste sofforna antingen är framåtbäddade eller längsbäddade. En framåtbäddad bäddsoffa är oftast den modell de flesta associerar med bäddsoffan. Den är enkel och smidig att bädda ut och har ofta ett bäddmått med bredd 140–160 centimeter. En längsbäddad soffa skapar sovplatser i längsgående riktning. Soffan har ofta fördelen att den tar mindre plats och kan skapa två enskilda sovplatser. 


En bäddsoffa där sängen ska användas varje natt bör väljas med omsorg. Dessa kvalitetssoffor tillverkas med noggrant utvalda mekanismer och stoppmaterial. Med ett enkelt handgrepp förvandlas soffan från en bekväm sittkomfort under dagen till en god sömn på natten.

Se alla bäddsoffor →

Välj soffa efter din livsstil

En soffa bör spegla sin användare och dess livsstil. Om filmkvällar och myskvällar är största fokus är en loungesoffa med större sittdjup ofta en favorit. Det generösa sittdjupet gör att man riktigt kan gosa ner sig i soffan bland kuddar och filtar. En perfekt tv-soffa! Modellerna har ofta en sittkomfort av mjukare sort som skapar en omslutande hög komfort. Fördelen med djupa soffor är att de dessutom fungerar utmärkt som extra sovplats. 

Önskas en finsoffa till kafferepet är en nättare, mer sittriktig soffa att föredra. Här kan man sitta stadigt och bekvämt utan att råka spilla en droppe. Dessa soffor har ofta aningen hårdare stoppning, vilket bidrar till soffans stabilitet och beständiga form.

Är du lång kan en soffa med högre rygg öka komforten. Känn efter om sitsen är tillräckligt djup eller grund, och att ryggens höjd ger dig en bekväm sittposition och komfort. Barn och husdjur är även en aspekt att förhålla sig till vid val av soffa.

VIKTIGT! Känn dig som hemma när du testar olika soffor i vår butik. Ta av dig skor och jacka när du provsitter och släng upp fötterna, om det är så du använder soffan i ditt hem.