Tips & Trix
Skötselråd Textil
Textil
Textilmöbler finns i alla möjliga former och färger och därför är det viktigt att du lär dig ta hand om din möbel på rätt sätt. Följ alltid tillverkarens skötselråd.
Idag är det till exempel vanligt att textilmöbler kräver kemtvätt. Det är inte bara slitstyrkan som avgör hur länge ett möbeltyg håller, med rätt skötsel kan även ett tyg med låg slitstyrka hålla i många år.
I samarbete med Leather Masters Scandinavia
- Skydda möbeln från direkt solljus.
- Impregnera gärna möbeln med textilspray innan du börjar använda den. Smuts och fläckar är då lättare att ta bort.
- Dammsug möbeln regelbundet.
- Ta bort fläckar med en gång. Gnid inte, sug bara upp med en trasa. Fläckborttagningsmedel bör bara användas efter att de först provats på en mindre synlig del av tyget.
- OBS! Tyger som innehåller lin och eller viskos bör ej rengöras med vattenbaserade produkter, använd istället Dry Shampoo.
- Prova gärna Leather Masters Problemlösare för att hitta rätt lösning för er.
-
Bomull Naturmaterial. Tyget har en hög slitsyrka och hög absorptionsförmåga. Skön att sitta på.
-
Linne Naturmaterial. Tillverkat av växtfiber från lin. Tyget har en fin glans och mjuk känsla.
-
Polyester Syntetfiber. Tyget har en hög slitstyrka och varken töjs eller skrynklas.
-
Blandmaterial Vanligast förekommande i möbelklädslar då de olika materialen kompletterar varandra och man får ett tyg som är både slitstarkt, skönt och smutsavvisande. Tyget kan bestå av olika blandningar av syntetiska och naturliga fibrer.
Skydda dina möbler med Leather Master Scandinavias trygghetspaket.
Vid köp av utvalda möbelvårdspaket berättigar det dig till en femårig servicegaranti för oförutsedda fläckar, brännmärken och skador på möbelklädseln. Denna servicegaranti kan endast tecknas i samband med köp av ny/omklädd möbel. Dina rättigheter som konsument försämras inte av denna garanti utan utgör ett tillägg.
Garantin gäller för ny/omklädd möbel, som användes i hemmiljö, klädd i läder eller textil avsedd för möbler. Möbeln ska vara leveransgodkänd innan registrering.
- Giltiga möbelvårdspaket är:
Skinnmöbler = Leather Cleaning & Protection ‘Maxi’.
Textilmöbler = Textile Clean & Protect.
Garantikod finner du stämplat inuti möbelvårdspaketet
Så här funkar det - Servicegaranti >
- Gäller för ny/omklädd möbel, som användes i hemmiljö, klädd i läder eller textil avsedd för möbler.
- Möbeln skall behandlas enligt medföljande instruktioner innan möbeln tas i bruk.
- En Textile Protection räcker till tre sittplatser. Vid köp av mer än tre sittplatser i textil ska en extra Textile Protection inhandlas.
- Skötselinstruktionerna skall följas under garantitiden.
- Nytt läder/textilvårdpaket skall inhandlas vid köptillfället av möbeln och därefter 1 gång per år, samt kvitteras på www.servicegaranti.se. Spara kvittot!
- Möbeln ska vara leveransgodkänd innan registrering
- Servicegarantin registreras på www.servicegaranti.se senast fem dagar efter leveransgodkänd möbel.
- Garantiskada SKALL rapporteras till Leather Master INOM 5 DAGAR.
Vid skada eller fläckar kontakta Leather Masters supportavdelning 031-69 51 50
- Servicegarantin är personlig och kan ej överlåtas
- Garantin gäller ej — Möbler klädda i mocka, nubuck, bycastläder, chintz, siden, mohair eller fårskinn
Kontakta Leather Master >
Vid fläckar, skada eller för tips och råd.
- Ta bort fläckar med en gång. Gnid inte, sug bara upp med en trasa. Fläckborttagningsmedel bör bara användas efter att de först provats på en mindre synlig del av tyget.
- OBS! Tyger som innehåller lin och eller viskos bör ej rengöras med vattenbaserade produkter, använd istället Dry Shampoo.
- Använd alltid vita trasor (för att slippa missfärgning) och undvik att fukta ett ulltyg i större omfattning då detta riskerar kvarstående fläckar.
- Ett skumtvättmedel kan vid behov även användas för en grundligare rengöring om detta tillåts i tygets specifikation. Avtagbara tyger kan antingen vattentvättas eller kemtvättas enligt specifikation för respektive tyg.
-
Stearin
Stearin tas enklast bort genom att kylas ned med en plastpåse fylld med is. Skrapa sedan bort stearinet med en trubbig kniv. Mindre tygstycken kan läggas i frysen en stund. Ett annat sätt är att lägga ett kaffefilter på fläcken och stryka över med svag värme. Filtret fungerar då som ett läskpapper och suger upp stearinet.
-
Smutsfläckar
1. Blöt en microfiberduk under kranen i hett vatten.
2. Tillsätt en textilrengöringsprodukt och vrid ur hårt.
3. Vik och rulla duken runt en svamp till en hård rulle.
4. Dra rullen fram och tillbaka i olika riktningar över de smutsiga partierna så att smutsen lyfts upp från tyget.
- Prova gärna Leather Masters Problemlösare för att hitta rätt lösning för er.
Det finns tre olika sätt att testa ett tyg: Martindale (slitstyrka), ljushärdighet (ljuskänslighet) samt pilling (noppighet).
-
Martindale (slitstyrka)
Martindale är ett mått på hur tåligt ett tyg är, det vill säga hur mycket nötning det tål. Man tar fram ett tygs Martindale-värde genom att testa hur många varv en tygklädd platta kan snurras mot tyget utan att några maskor går. Värdet anger antalet varv. Ju högre Martindale-värde, desto slittåligare tyg. Ett sammetstyg har exempelvis ofta ett värde på över 100.000 Martindale.
Som riktmärke för soffor kan man använda följande:
» Hemmiljö med måttligt slitage, minst 15.000 Martindale
» Hemmiljö med starkt slitage, mer än 30.000 Martindale
» Offentlig miljö, mer än 50.000 Martindale
-
Ljushärdighet (ljuskänslighet)
Ett tygs ljushärdighet mäts i gråskala eller blåskala och mäter tygets förmåga att motstå solljus, det vill säga hur UV-beständigt tyget är och hur bra färgerna håller i längden. Skalan går från 1–8 och är exponentiell, vilket betyder att en ljusäkthet på 5 är dubbelt så bra som 4. Vi rekommenderar minst 4 och värden över 6 är extremt bra. Vi kan vid förfrågan erbjuda dessa fakta för alla våra tyger men har inte skrivit ut det på alla soffor på vår sida.
-
Pilling (noppighet)
Pilling mäter tygets noppighet, det vill säga överskottsfibrer som kan lossa från klädseln. Detta uppstår när fibrer dras loss ur tygets yta vid slitage och kan göra att tyget ser slitet och noppigt ut. Detta påverkar inte slitstyrkan i tyget men kan med tiden påverka utseendet. Pilling mäts i skalan 1–5.