Matplatsen

Matplatsen är en central punkt i hemmet där vi spenderar mycket tid tillsammans. Här samlas vi för att umgås, avnjuta måltider, läsa läxor, arbeta, baka och spela sällskapsspel. Matbordet spelar en stor roll för vårt sociala liv och är så mycket mer än bara ett bord. En matgrupp med bord och stolar bidrar till rummets känsla och helhetsintryck. Här skapas minnen för livet. Välj därför ditt matbord med omsorg.

Här kan du läsa mer om hur du väljer matgrupp och vad som är bra att tänka på.

Vi hjälper dig med Din matplatsdröm, oavsett om det är ett stort eller litet matbord, trä eller sten - kombinationerna är oändliga. 

Designa just ditt matbord efter egna önskemål. Prova design-konfiguratorn som du hittar under flera bord, med massor av möjligheter!

Olika typer av matbord

Idag finns det en uppsjö av olika former på matbord. Vilken typ av bord som väljs beror på hur stort rummet är, hur väggarna är placerade och såklart vad du har för egna önskemål. Oavsett vad du önskar för matbord lönar det sig alltid i längden att välja möbler av hög kvalitet.
 

Runt matbord

Ett runt matbord skapar en social och inbjudande matgrupp. Fördelen med ett runt matbord är att alla som sitter runt bordet ser varandra. Här bildas en härlig gemenskap där alla bjuds in till samtalet. Ett runt matbord kan dessutom mjuka upp och skapa harmoni i ett kantigt rum. De rundade formerna bidrar till ett mer organiskt formspråk som känns mer naturligt för ögat. Var vaksam på att ett runt matbord tar större plats i ett rum och faktumet att desto större diameter du väljer, desto längre blir avståndet tvärs över matbordet. Till ett runt matbord brukar man räkna med att en sittplats kräver cirka 70 centimeter av bordets omkrets.

Ett stort antal runda matbord kan kompletteras med iläggsskivor som placeras i mitten av bordet. På detta vis kan ett runt bord bli ovalt, vilket fortfarande behåller den sociala känslan och passar utmärkt vid större middagsbjudningar. Se till att dina stolar passar till bordet och att det inte finns några bordsben i vägen. Ett pelarbord har endast ett centrerat ben och kan därför rymma fler stolar. 

Se alla runda bord →
 

Rektangulärt matbord

Rektangulära matbord är lättplacerade eftersom de kan möbleras efter rummets väggar. I dessa fall skapar symmetrin en stilren känsla där det raka uttrycket blir en röd tråd. Visuellt kan en sådan inredning uppfattas strikt och hård. Därför känns det mer naturligt för ögat att addera mjuka och organiska former som en matsalsstol med rundad rygg eller runda bordstabletter.

Ett rektangulärt matbord tar mindre plats i ett rum jämfört med ett runt bord. Önskar du tilläggsskivor till bordet finns detta nästan alltid som tillval så att du kan få plats med släkt och vänner på besök. En del rektangulära matbord har delad bordsskiva och kan då förlängas med iläggsskivor, och beroende på modell kan iläggsskivorna förvaras antingen i bordet eller vid sidan av.
 

Se rektangulära bord →

Handla matgrupp hos Tibergs Möbler

Rainbow Bord med ZigZag Karmstol i oljad ek


Ovalt matbord

Ett ovalt matbord är ett utmärkt alternativ för dig som önskar ett socialt bord som rymmer många sittplatser. Den ovala formen gör att man både kan använda sig av de generösa långsidorna samtidigt som alla vid bordet kan se varandra och samtala. Oftast bidrar den organiska formen till att skapa harmoni för ögat och ett mer inbjudande helhetsintryck. Ovala matbord erbjuds i varierande storlekar och utföranden. Ofta kan de också förlängas med iläggsskivor som placeras i mitten av bordet. Beroende på modell kan iläggsskivorna förvaras antingen i bordet eller vid sidan av. Gemensamt för alla ovala bord är att de skapar en välkomnande atmosfär där många får plats vid behov.


Se ovala bord 

Barbord

Barbordet är ett praktiskt bord som inte bara nödvändigtvis behöver användas vid måltider. Ett barbord är utmärkt som extra arbetsyta eller köksö i exempelvis ett litet kök. Här kan man avslappnat umgås och med ett par bekväma barstolar blir barbordet en favoritplats i hemmet. Ett barbord brukar vara cirka 90 centimeter högt, och då passar barstolar med sitthöjden 65 centimeter utmärkt.

Se alla barbord →


Miss Holly Barbord och Barstol från Stolab

 

Klaffbord

Ett klaffbord passar utmärkt som köksbord eftersom det är flexibelt och kan anpassas efter behov. Bordet sparar plats och kan användas både i små och stora kök. Ett slagbord har klaffar på båda sidor och passar utmärkt som kalasbord eller tillfälligt bord.

Se alla klaffbord →


Välj rätt stolar till ditt matbord


Det finns egentligen inget rätt eller fel när det kommer till att kombinera matbord och stolar. Det viktigaste är att du själv trivs med din matgrupp. Vid val av matsalsstol är det bra att säkerställa att stolen kan skjutas in under bordskivan. Här kan man inte ta hänsyn till bordshöjden eftersom skivan i sig har en viss tjocklek. Kanske har bordet en sarg som behöver beaktas eller att karmstolarna har höga armstöd. Om du är osäker på vilken typ av stol som passar till ditt bord kanske följande riktlinjer kan vara till hjälp.


 

Den klassiska pinnstolen passar utmärkt som köksstol i både små och stora kök. En pinnstol är ofta nätt och utan armstöd vilket gör den lättplacerad då den inte behöver ta hänsyn till bordsskivans kanter och kan enkelt kombineras med olika köksbord. Önskar du en mer ombonad stol till vardagsrummet eller matsalen kanske en stoppad tygstol eller läderstol är rätt för dig. I vårt sortiment finns ett brett utbud av matsalsstolar med hög kvalitet och komfort, perfekt för långa middagar med nära och kära.

Se alla stolar →