Maxx soffa från Bröderna Anderssons i ett ljust vardagsrum.

Så väljer du rätt soffa del 2

Kvaliteten avgör livslängden. Vi erbjuder hög kvalitet, så att du kan leva med din möbel länge. Visste du att tyget kan avgöra livslängden på en soffa? Det finns mycket man kanske inte vet om när man ska välja soffa. Vi har därför samlat några aspekter som kan vara bra att tänka på när du ska välja klädsel till din soffa. Du är, självklart, välkommen till vår butik i Göteborg med frågor eller funderingar. Vi hjälper dig!

Välj klädsel – tyg eller läder?

Det är inte helt enkelt att välja klädsel till en soffa, men det är väldigt roligt. Den klädsel du väljer kan påverka hållbarhet och livslängd av din soffa. Det är därför viktigt att välja med omsorg, för att säkerställa att du kan använda din soffa under många år. 

Soffor i tyg

Tyger finns i ett brett utbud av olika kvaliteter och kompositioner. Det går dessutom att välja tyg i olika färger och nyanser.

Avtagbar klädsel

Vi rekommenderar att välja en soffa med avtagbar klädsel. Det gör att du kan tvätta klädseln, så att den håller sig fräsch längre. Avtagbar klädsel innebär att du kan ta av tyget från stommen. Vanligtvis är klädseln fäst med kardborreband i stomme, dragkedja i rygg eller så hänger klädseln löst mot soffans stomme. Oftast kommer plymåer och prydnadskuddar som standard sydda med dragkedja. Vissa soffor går inte att välja med avtagbart tyg. Dubbelkolla därför vad som gäller för din soffa.

Här kan du läsa mer om tyger 

Bild: Colorado soffa från Sits 

Weston Soffa klädd i cognacsfärgat läder

Soffor i läder

En soffa klädd i läder av hög kvalitet är inte bara vacker, den har även hög hållbarhet. Lädret kan hålla i en hel livstid om du tar hand om det på rätt sätt. En läderklädsel är slitstark, komfortabel och blir ofta vackrare med tiden på grund av naturligt slitage. Det finns olika typer av läder, med olika typer av egenskaper. Eftersom läder är ett naturmaterial kan det förekomma repor och ärr, vilka är en del av de naturliga egenskaperna hos lädret. 

En lädersoffa har i många fall fler sömmar längs exempelvis soffrygg och plymåer jämfört med en tygsoffa, eftersom lädret i vissa fall inte är tillräckligt brett. En lädersoffa har vanligtvis inte heller vändbara plymåer. Detta eftersom plymåernas baksida är tygklädda för att upprätthålla friktion så plymerna håller sig på plats och inte glider i väg.

Här kan du läsa vår läderguide 
 

Tvättråd och skötselråd

De flesta tyger går att rengöra eller tvätta på något sätt. Det går att tvätta många tyger i tvättmaskin eller kemtvätt, men inte alla. Kolla därför upp vad som gäller för tyget dy valt så att du kan sköta om det på rätt sätt för att behålla dess goda egenskaper. Väljer du en soffa i läder är det viktigt att du behandlar lädret med rätt produkter, med både rengöring och lädervård.

Här kan du läsa mer om skötselråd 

 

Mer om tygets egenskaper

Ytstruktur

Det finns vissa riktlinjer som är bra att tänka på vid val av klädsel till soffa. Se till att du väljer ett tyg som känns behagligt mot huden. Tyger har vanligen olika ytstrukturer, som grovt och slätt. Ett grövre tyg skapar en rustik känsla med liv. Maskorna kan dock enklare rivas upp i ett grövre tyg, vilket inte är att rekommendera för dig som har husdjur med långa klor. Bouclé har det senaste året blivit ett mycket omtyckt möbeltyg. Tyget är oftast väldigt mjukt och behagligt där tyget är tillverkat av ett garn med små öglor. Ett tyg med slät struktur bidrar till en elegant, följsam och len känsla som förstärker formspråket. Ett säkert kort för dig som föredrar en mer klassisk inredningsstil.

Martindale

Martindale är ett mått som visar hur slitstarkt ett tyg är. Värdet anger hur många varv en tygklädd platta har cirkulerat utan att några maskor gått sönder. Desto högre martindale ett tyg har, desto slitstarkare är tyget. I hemmamiljö rekommenderas minst 15,000 martindale, för offentlig miljö rekommenderas 30,000 martindale.

Noppning

Noppning (eller pilling) är ett mått för hur stor tendens det finns att ett tyg nopprar. Värdet 1 indikerar att det finns stor risk att tyget bildar nopprar. Värdet 5 indikerar att det finns liten risk.

Ljusäkthet

Ljusäkthet är det mått som visar ett materials synbara förändring i nyans vid långvarig utsättande av solljus. Skalan mäts från 1–8 där en lägre siffra innebär att tyget har större benägenhet att blekas. Det är viktigt att inte placera en soffa eller annan möbel i direkt solljus även om tyget visar en hög ljusäkthet.

 

 

Välj stoppning – det är insidan som räknas!

En soffa får gärna vara visuellt snygg och passa ihop med resterande inredning. Men en av de viktigaste aspekterna är att soffan ska vara bekväm att sitta i. Väljer du soffa endast efter utseende är det ofta ett val du kommer ångra. Om du inte tycker att soffan har en hög komfort kommer du inte heller kunna njuta av den fullt ut. Se därför till att provsitta soffan, om du har möjlighet, så du kan känna dig säker i ditt val.

Soffor erbjuds ofta i olika sittkomforter. Somliga föredrar en hårdare stoppning och andra en mjukare. En del soffor är uppbyggda med en avlastande pocketkärna likt en säng, medan andra är uppbyggda av kallskum med olika densitet. Gemensamt för de flesta soffor är att stoppningen består av olika mängd kallskum, polyeter, fibertextilier eller dun. Önskar du en mer sittriktig soffa med fastare sittkomfort är en stoppning med kallskum av minst 50 kilo att föredra. En mjukare mer omsvepande sittkomfort består ofta av en stoppning med kallskum med minst 35 kilo, med en fiber- eller duntopp. Dessa soffor behöver ofta piffas och puffas mer eftersom dynorna inte återhämtar sig till sin ursprungliga form efter användning.

En del soffor har vändbara sitt- och ryggplymer, men inte alla. Vändbara plymåer är fördelaktigt för att behålla dynornas form och för att stoppningen ska vara jämnt fördelad. Dessutom blir det ett mer enhetligt slitage på soffan när kuddarna kan förflyttas. Kolla därför upp vilka soffmodeller som gäller om du önskar plymåer som är vändbara.

Dunallergi? För dig som är allergisk mot dun finns det soffor och stoppmöbler som tillverkas med stoppning utan dun. Här består stoppningen i många fall istället av kallskum, bollfiber och liknande material.