Så väljer du rätt soffa del 2

Läs vår guide →

En kvalitetssoffa skapar förutsättningar för dig att kunna njuta av möbeln under många år. Det finns vissa aspekter som man inte alltid tänker på eller vet om när man väljer soffa. Kanske är en kvalitetssoffa den första investeringen till det nya hemmet eller så håller inte den gamla soffan måttet längre. Vi har en bred kunskap med många års erfarenhet av kvalitetsmöbler. Nedan kan du läsa om tips och råd för vad du bör tänka på när du väljer soffa. Du är såklart välkommen till vår butik i Göteborg för att provsitta våra soffor eller för personlig rådgivning.

Välj storlek på soffan

När du väljer storlek på din soffa är det viktigt att tänka på att soffan inte ska ta över rummet. Den ska förstärka rummets rymd och inte göra att rummet känns hoptryckt, trångt eller överflödigt. Den ska skapa ett trivsamt förhållande till omgivningen och bör inte begränsa rummets tillgänglighet, blockera dörrar eller fönster. Se till att soffans rygghöjd inte överstiger fönsterbräden och att förhållandet till takhöjden känns bra. Mät gärna upp ytan där soffan ska placeras och fundera över hur du upplever rummet. I ett vardagsrum blir en större soffa en självklarhet men i ett sovrum eller ett sällskapsrum kanske en nättare soffa passar bättre. 

Välj soffa efter hur många sittplatser du önskar. Sittplatserna kan styras av antal familjemedlemmar eller om du har ett stort socialt umgänge. Alla soffor har en eller flera sitt- och ryggplymåer. Plymåerna är alltså soffans sitt- och ryggkuddar som ofta har en betydande roll för hur stor soffan upplevs. En soffa med färre plymåer upplevs oftast större i rummet jämfört med en soffa med fler plymåer.

När du bygger ihop en soffa av moduler eller väljer om divanen ska vara på höger eller vänster sida, ska du i de flesta fall stå placerad med soffans sits framför dig.

Viktigt! Se till att den beställda soffan kan komma in ditt hem. Att den får plats i hiss, trappa och genom dörrkarm.
 

 

Välj klädsel – Tyg eller Läder?

Att välja klädsel till en soffa är inte helt enkelt, men väldigt roligt. Soffans klädsel är betydelsefull för soffans hållbarhet och livslängd. Gör ditt val med omsorg för att säkerställa att möbeln kommer kunna användas under många år. Observera att val av klädsel kan påverka soffans sittkomfort.

Soffor i tyg |

Tyger erbjuds i ett brett utbud av olika kvaliteter och materialkompositioner. Dessutom kan varje tyg väljas i flera olika färger och nyanser.

Avtagbart tyg |

Vi rekommenderar i största möjliga mån att välja en soffa med avtagbar klädsel. Det gör att soffa kan tvättas vid behov så att den håller sig fräsch och hållbar under lång tid. Avtagbar klädsel innebär att tyget kan kläs av från soffans stomme. Vanligen är klädseln fäst med kardborreband i stomme, dragkedja i rygg eller så hänger klädseln löst mot soffans stomme. Oftast kommer plymåer och prydnadskuddar som standard sydda med dragkedja. Vissa soffor kan inte väljas med avtagbart tyg. Dubbelkolla därför vad som gäller för din soffa.

Här kan du läsa mer om tyger 

COLORADO_interior_4seater_lario_1402_dark_green-2.jpgBild: Colorado soffa från Sits 

Weston_-standard-Cognac_A4.jpg

Soffor i läder |


En soffa klädd i läder av hög kvalitet är inte bara vacker, den har en hög hållbarhet som kan vara i en hel livstid om lädret tas om hand på rätt sätt. En läderklädsel är slitstark, komfortabel och blir dessutom ofta vackrare med tiden om den slits på ett naturligt sätt. Det finns olika typer av läder som har olika egenskaper. Eftersom skinn är ett naturmaterial kan det förekomma repor och ärr vilket är en del av lädrets naturliga egenskaper.

En lädersoffa har i många fall fler sömmar längs exempelvis soffrygg och plymåer jämfört med en tygsoffa, eftersom lädret i vissa fall inte är tillräckligt brett. En lädersoffa har vanligtvis inte heller vändbara plymåer. Detta eftersom plymåernas baksida är tygklädda för att upprätthålla friktion så plymerna håller sig på plats och inte glider i väg.

Här kan du läsa vår läderguide 
 

Tvättråd och skötselråd |

De flesta valbara tyger kan rengöras och tvättas på något sätt. Många tyger kan tvättas i tvättmaskin eller kemtvätt, men inte alla. Kolla därför upp vad som gäller för tyget du valt så att du kan sköta om det på rätt sätt och behålla dess goda egenskaper. Väljer du en soffa i läder är det viktigt att du behandlar lädret med rätt produkter, med både rengöring och återfuktande lädervård.

Här kan du läsa mer om skötselråd 

 

Mer om tygets egenskaper

Ytstruktur |

Det finns vissa riktlinjer som är bra att tänka på vid val av klädsel till soffa. Se till att du väljer ett tyg som känns behagligt mot huden. Tyger erbjuds vanligen med olika ytstrukturer, som grovt och slätt. Ett grövre tyg skapar en rustik känsla med liv. Maskorna kan dock enklare rivas upp i ett grövre tyg, vilket inte är att rekommendera för dig som har husdjur med långa klor. Bouclétyg eller teddytyg har det senaste året blivit mycket omtyckta möbeltyger. Tyget är oftast väldigt mjukt och behagligt där bouclétyget är tillverkat av ett garn med små öglor. Ett tyg med slät struktur bidrar till en elegant, följsam och len känsla där möbelns formspråk förstärks, ett säkert kort för dig som föredrar en mer klassisk inredningsstil.

Martindale |

Martindale är det mått som visar hur slitstarkt ett tyg är. Värdet anger hur många varv en tygklädd platta har cirkulerat utan att några maskor gått sönder. Desto högre martindale ett tyg har, desto slitstarkare är tyget. I hemmamiljö rekommenderas minst 15,000 martindale, för offentlig miljö rekommenderas 30,000 martindale.

Noppning |

Noppning eller pilling är ett mått för hur stor tendens det finns till att ett tyg nopprar. Här indikerar värdet 1 att det finns stor risk att tyget bildar nopprar och värdet 5 att det finns en liten risk.

Ljusäkthet |

Ljusäkthet är det mått som visar ett materials synbara förändring i nyans vid långvarig utsättande av solljus. Skalan mäts från 1–8 där en lägre siffra innebär att tyget har större benägenhet att blekas. Det är viktigt att inte placera en soffa eller annan möbel i direkt solljus även om tyget visar en hög ljusäkthet.

 

 

Välj stoppning – det är insidan som räknas!

En soffa får gärna vara visuellt snygg och passa ihop med resterande inredning. Men en av de viktigaste aspekterna är att soffan ska vara bekväm att sitta i. Väljer du soffa endast efter utseende är det ofta ett val du kommer ångra. Om du inte tycker att soffan har en hög komfort kommer du inte heller kunna njuta av den fullt ut. Se därför till att provsitta soffan, om du har möjlighet, så du kan känna dig säker i ditt val.

Soffor erbjuds ofta i olika sittkomforter. Somliga föredrar en hårdare stoppning och andra en mjukare. En del soffor är uppbyggda med en avlastande pocketkärna likt en säng, medan andra är uppbyggda av kallskum med olika densitet. Gemensamt för de flesta soffor är att stoppningen består av olika mängd kallskum, polyeter, fibertextilier eller dun. Önskar du en mer sittriktig soffa med fastare sittkomfort är en stoppning med kallskum av minst 50 kilo att föredra. En mjukare mer omsvepande sittkomfort består ofta av en stoppning med kallskum med minst 35 kilo, med en fiber- eller duntopp. Dessa soffor behöver ofta piffas och puffas mer eftersom dynorna inte återhämtar sig till sin ursprungliga form efter användning.

En del soffor har vändbara sitt- och ryggplymer, men inte alla. Vändbara plymåer är fördelaktigt för att behålla dynornas form och för att stoppningen ska vara jämnt fördelad. Dessutom blir det ett mer enhetligt slitage på soffan när kuddarna kan förflyttas. Kolla därför upp vilka soffmodeller som gäller om du önskar plymåer som är vändbara.

Dunallergi? För dig som är allergisk mot dun finns det soffor och stoppmöbler som tillverkas med stoppning utan dun. Här består stoppningen i många fall istället av kallskum, bollfiber och liknande material.
 

Fler artiklar